web analytics

5 Vragen aan … In-Soo Radstake

Reacties zijn gesloten

In de rubriek ‘5 vragen aan …’ vandaag het woord aan In-Soo Radstake, wiens Parradox vandaag voor de laatste keer te zien is op het NFF.

5 vragen aan … In-Soo Radstake


Paspoort
Naam: 
In-Soo Radstake
Geboren: 1979, te Seoul
Films: regisseur van de documentaires Made in Korea, Het is fijn om Surinamer te zijn en Parradox. (Co-)Producent van o.a. Spion van Oranje en Carmen van het Noorden
Prijzen: Gouden Film voor Spion van Oranje

1. Film is …
De verbeelding van niet alleen onze tijd, maar ook het verleden en het heden. Universeel, vol kracht en in staat bijna al onze zintuigen te beroeren. Soms positief, soms negatief, zolang het maar raakt.

2. Wat de Nederlandse film nodig heeft …
Zijn stimulerende maatregelen zoals een taxshelter en een financierings- en recoupmentmodel dat lijkt op het Franse model, waarin de sector zijn eigen jaarlijkse budget financiert. Daarvan zijn enkele stappen al genomen, maar het is nog onvoldoende. Daarnaast moet (bewezen) talent meer kans krijgen om een continue stroom van producties af te leveren. Oefening baart kunst en dus op termijn ook een grotere kans op succesvolle films.

Verder dient de mediawet aangepast te worden, zodat (televisie, documentaire) producties commerciëler geëxploiteerd kunnen worden, of in elk geval gelijkelijk beoordeeld worden zoals wel het geval is met speelfilms. Is bij speelfilm alles erop ingericht om exploitatie op wat voor manier dan ook mogelijk te maken (product placement, samenwerkingen met commerciële partijen, e.d.), bij producties bedoeld voor televisie is dit veel minder mogelijk door allerlei beperkingen, waardoor er kansen gemist worden om niet alleen het gesubsidieerde belastinggeld te recoupen, maar ook om geld te verdienen voor de sector.

3. Mijn favoriete Nederlandse film is …
Nog niet gemaakt. Een film die zowel nationaal als internationaal niet alleen artistiek erkenning krijgt (Oscar, Gouden Palm), maar ook commercieel gezien wereldwijd een boxoffice hit is. Hiervoor moeten we dan wel deels het navelstaarderige op wat nu precies ‘Nederlands’ is loslaten. Zwartboek komt nog het dichtste bij tot dusver dan.

4. Tijdens het Nederlands Film Festival ga ik …
Naar mijn Parradox-screenings, gezellig eten en drinken met collega’s en hoop ik vooral goede films te zien en hoop ik dat het niet al te koud en regenachtig is.

5. Als filmmaker zou ik graag nog een keer …
Een film maken zoals omschreven bij vraag 3.