web analytics

5 vragen aan … Bobby Boermans

Reacties zijn gesloten

Traditiegetrouw legt Neerlands Filmdoek gedurende het Nederlands Film Festival filmmakers vijf standaardvragen voor. Wat is film voor hen? Wat heeft de Nederlandse film nodig? Vandaag: Bobby Boermans.

5 vragen aan … Bobby Boermans

bobby boermans

Paspoort
Naam: Bobby Boermans.
Geboren: 1 september 1981, te Eindhoven.
Films: Nederlandse Film & Televisie Academie, American Film Institute Hollywood. Maakte o.a. Claustrofobia en App.
Prijzen:
Winner Best Short – Pan African Film Festival 2007
Winner Best Short – Hollywood Black Film Festival 2007
Winner Best Short – Philadelphia First Film Festival 2007
Winner Best Short – B.E.T Film Competition 2008

1. Film is …

ALLES NATUURLIJK!!!!! Film is magie, ontsnapping, dromen, werkelijheid, confrontatie, herkenning, ontspanning, energie, drugs, leerzaam, seks, liefde, romantiek, geweld, pijn, hoop & geloof. Een film kan je leven op alle mogelijke fronten verreiken. Film is wie of wat jij zelf zoekt, wat je wil, kan of ooit misschien hoopt te zijn. Het is maar net waar je zelf op dat moment behoefte aan hebt en waar je voor open staat. Films kunnen je precies dat geven wat jij nodig acht. Dat is de kracht van film.

2. Dit is wat de Nederlandse film nodig heeft …
Ten eerste een flinke dosis cultureel ondernemerschap bij de makers en producenten zelf. Daar begint het allereerst mee. Dus niet elke keer opnieuw handje moeten en willen op houden bij de subsidie fondsen, maar ook andere mogelijkheden onderzoeken en zelf initiatief tonen. Maar vanwege onze kleine afzet markt en taal-gebied kan en zal dit alleen maar gebeuren als dit gecontinueerd, grondig en geconcentreerd vanuit het bedrijfsleven in combinatie met de politiek mede financieel zal worden ondersteund en gestimuleerd.

Als het (grote) Nederlandse bedrijfsleven en de bioscopen zelf niet mee willen betalen aan de eigen Nederlandse films dan vloeit er steeds meer werk weg naar het buitenland. Dat zou een doodzonde en schande zijn, want de laatste jaren gaat het juist harstikke goed met de Nederlandse film. Er komt steeds meer publiek naar onze eigen bioscopen waardoor we ook steeds troster worden op Nederland en een duidelijker beeld krijgen van wie en wat Nederland is.

Het is datzelfde Nationalistische EK-88 gevoel. Dat moeten we vasthouden en niet als een kaartenhuis weer in elkaar laten denderen. Het is iets wat de afgelopen 10 jaar hebben opgebouwd via een doordacht beleid. Het is namelijk echt niet zomaar dat er opeens meer mensen naar Nederlandse films durven te gaan en dat ze ook goed zijn. Daar zit een beleid achter. Door de (cultuur) bezuinigingen klapt dit beleid nu opeens weer in elkaar. Den Haag moet hier daarom concrete stappen zetten en het voortouw nemen om de film-sector te helpen en te koppelen aan het bedrijfsleven.

3. Mijn favoriete Nederlandse film is …

Ok, dit klinkt misschien cheesy, maar hier geef ik geen antwoord op. Het is namelijk hetzelfde als met de loop van een gun op je hoofd vragen om wie je het meeste geeft, je vader, je moeder, je broertje of je zusje. Dat is een onmogelijk antwoord. Daarom geef het ook niet. Ik kan namelijk niet kiezen. Er zijn zoveel mooie films.

4. Tijdens het Nederlands Film Festival ga ik …
Voornamelijk films kijken, ervaren, vieren en vooral van ze genieten. Ik hoop veel vrienden en familieleden te zien – keihard te lachen – te lullen tot ik een kilo extra weeg – nacht-treien te missen – te duwen aan de bar – dagkranten te verslinden – shoarma te eten in een vieze snackbar – en hopelijk ergens de zon te aanschouwen als die net opkomt terwijl ik laveloos over de Utrechtse klinkers slenter op de oude gracht na het zien van al dat moois.

5. Als filmmaker zou ik graag nog een keer …

Een hele goede film willen maken voor, nou ja, god meid, laten we eens een buitensporig ridicuul bedrag noemen. Pak em beet $100 miljoen dollar ? Moet kunnen. Wie niet waagt wie niet wint. En dat die film dan ook nog goed is zou helemaal fijn zijn. Zowel emotioneel, intellectueel als op visueel gebied. Dat lijkt me te gek en een enorme uitdaging!!

Bobby Boermans over APP en Roffa
‘Op het NFF dit jaar draaien 2 films die ik heb geregisseerd. De eerste is de thriller APP, die eerder dit jaar uitkwam in de bioscopen. APP is de eerste film ter wereld met second-screen voor in de bioscoop. Waarbij je extra film materiaal kan zien op je mobieltje in de bioscoop door het downloaden van een echte APP. Het was bovendien de eerste film van hoofdrolspeelster Hannah Hoekstra na het winnen van haar gouden kalf vorig jaar. Ik weet zelfs nog goed dat ik haar op het slotgala van het Film Festival heb geprobeerd over te halen om mee te doen met APP.’

‘Het andere project wat ik heb gemaakt is Roffa, met Loek Peters in de hoofdrol, Een rauwe dramatische film over een ex-voetbal hooligan die zijn weg terug probeert te vinden in zijn gezin en in de maatschappij. In het kader van de One Night Stand.’

‘Verder ben ik momenteel bezig met het (co)produceren van de romantische komedie Hartenstraat, het speelfilmdebuut van Sanne Vogel dat volgende jaar maart in de bioscopen zal verschijnen. Dit word een hele leuke fijne film met een geweldige all-round cast o.a. Marwan Kenzari, Bracha van Doesburgh, Georgina Verbaan, Jan Kooijman, Egbert Jan Weeber en Tygo Gernandt. Daarnaast heb ik een flink aantal speelfilm-projecten in ontwikkeling waarvan ik hopelijk er volgend jaar weer eentje kan regisseren.’

Afbeelding: © Varsbayd