web analytics

Interview Ruud van der Noordt

Reacties zijn gesloten

Hij acteerde in legio korte films en vijftien speelfilms, waarvan er vier draaien op het Nederlands Film Festival 2009: Coach, Spion van Oranje, Het leven uit een dag en Carmen van het noorden. Toch is Ruud van der Noordt (66) resoluut over zijn jeugddroom: “Een echte acteur ben ik niet. Dat zal ik ook niet meer worden”.

Vooraan
Van der Noordt lanceerde zijn figurantencarrière bij de VARA-serie Oppassen, begin jaren negentig. Hij had een paar zinnetjes tekst. Een beetje onwennig ging dat toen nog, maar inmiddels heeft hij bijgeleerd. “Je krijgt routine. Ik weet altijd waar de camera is, waar het blikveld zich bevindt, waar het licht vandaan komt.” Deze kennis gebruikt hij om een plaatsje te veroveren ten opzichte van andere figuranten. “Een beetje dringen met de andere spelers, dat hoort er bij. Je wilt niet achter een paal terechtkomen, of iemand anders voor je hebben staan.”

Doel
Een soort van ijdelheid hoort dus bij het figurantenbestaan . “Achteraf is het leuk dat je in beeld bent. Je moet niet voor iedereen zichtbaar zijn want een goede figurant valt niet op, maar ik ben zichtbaar voor mezelf.” Van der Noordt figureert vooral om dicht bij de filmproductie te komen. “Ik vind het elke keer weer een belevenis om op een filmset te zijn en te kijken hoe het proces precies in zijn werk gaat, vooral de techniek vind ik boeiend.”

Spreken met de grote acteurs komt er meestal niet van. “Vooral bij internationale producties is het ten strengste verboden om hoofdrolspelers lastig te vallen. Bij de opnames van Oceans Twelve (2004) stapte Brad Pitt echter op mij af, hij verveelde zich en wilde even een praatje maken. Tussen de opnames door hebben zowel figuranten als acteurs weinig te doen. Brad is een gezellige man.”

Geknipt
In Oceans Twelve heeft Van der Noordt een zichtbare plek weten te veroveren, maar dat lukt hem niet altijd. In de eindmontage van Johan (2005) is hij zelfs helemaal gesneuveld. “Ik speelde een voorbijganger op straat die over de gitaarspelende Michiel Huisman heen struikelt en hem omver gooit. Het was zo’n leuke scène. Je moet dat dan een keer of twintig doen, en dan komt het uiteindelijk niet in de film. Jammer.”

In Carmen van het noorden speelt Van der Noordt een rol als rechercheur en hoerenloper. Eerder dit jaar functioneerde hij in de Carmen-opera als burgemeester van Sevilla. Af en toe heeft hij wat tekst, maar Van der Noordt houdt vol dat het kleine rollen zijn die hij speelt. “Figuranten vormen de achtergrond, we zijn een bewegend decor.”

Toekomst
In de komende jaren wil Van der Noordt zich verder ontwikkelen. “Je moet als figurant veel improviseren, want er is geen tijd om te repeteren. Achteraf ben ik over mijn spel niet altijd tevreden, maar ik word beter.” Hij speelt daarvoor diverse rollen in uiteenlopende films. “Ik figureer in alles wat niet tegen mijn aard in gaat.”


“Heel vroeger had ik nog de ambitie om acteur te worden. Ik deed op mijn twintigste toelating voor de toneelschool. Dat is misgelopen en ik heb het idee uit mijn hoofd gezet. Ik ben het zakenleven in gegaan. Nu ben ik met pensioen en werk ik toch nog een klein beetje in mijn droomvak.”

Reacties zijn gesloten.