web analytics

Leaving Mandela Park – Interview Saskia Vredeveld

Reacties zijn gesloten

Ze werd geboren in Zuid-Afrika als kind van Nederlandse ouders. Saskia Vredeveld verhuisde naar Nederland en volgde in Amsterdam de filmacademie. Vanaf 1988 maakt ze films, waarvan vele over haar geboorteland. Haar laatste werk, de documentaire Leaving Mandela Park, vertelt het verhaal van vijf ambitieuze jongeren in een township in Kaapstad.

Positief geluid
Voor de opnames van Leaving Mandela Park werden drie researchers van de documentaire in de townships beroofd. In contrast daarmee geeft de film een opgewekt, positief beeld van townships in Zuid-Afrika. Saskia Vredeveld schetst dit beeld met opzet. “Er is al genoeg bekend over ellende in het land, ik heb nu gezocht naar de positieve kanten. De kinderen in de townships die proberen te ontsnappen naar een betere toekomst.” Ze vindt niet dat ze door deze nadrukkelijk positieve toon een vertekend beeld creëert. “Een film kan maar één verhaal vertellen. Er is al veel in de media verteld over de slechte kanten van de townships. Ik heb nu deze invalshoek gekozen, omdat er ook veel positief geluid gaande is, in de generatie die ik laat zien.”

Rainbow Nation
In Leaving Manderla Park worden onder andere een operazanger en een balletdanseres geportretteerd, van oudsher westerse of ‘blanke’ kunstvormen. “Ik heb gezocht naar uiteenlopende mensen. Het gaat om de karakters en verhalen. Het is toeval dat deze, wat jij noemt westerse kunstvormen in de film terecht zijn gekomen. Er zit ook typisch Afrikaanse muziek in mijn film. Zuid-Afrika is een ‘Rainbow Nation’ waarin veel volkeren en culturen samenleven.”

Opnames
Alles bij elkaar zijn er vier of vijf weken gefilmd in 2008 en 2009. “We hebben meer kinderen gevolgd, maar in de montage bleven er uiteindelijk vijf over. Dit waren de sterkste verhalen, de kinderen met de meeste uitstraling, spanning of verkerend in de meest bijzondere situatie. We kozen meerdere kinderen om de complexiteit van de gemeenschap te kunnen tonen: verschillende culturen en verhalen.” Overigens vonden de opnames niet alleen in Mandela Park zelf plaats. “Mandela Park is een klein onderdeel van een grote township. Alleen Pinkie woont in het wijkje zelf, de rest leeft er buiten.”

Wereld Kampioenschap
Op het WK voetbal deze zomer zal Saskia Vredeveld niet aan de slag gaan als filmmaker. “Daar gaat het om de actualiteit en ik ben geen nieuwsfilmer. Ik wil verhalen vertellen over mensen.” Of het WK op de lange termijn veel voor Zuid Afrika op gaat leveren weet ze niet. “Ik kan niets voorspellen, maar ik hoop het graag. Er zullen veel mensen naar het voetbal gaan en dit toerisme helpt in ieder geval op de korte termijn.”

2 gedachten over “Leaving Mandela Park – Interview Saskia Vredeveld

  1. Een prachtige hoopgevende documentaire. Zagen dagelijks de township toen wij met vacantie in de kaapprovincie waren afgelopen najaar.Heeft u een adres in Nederland of Zuid-Afrika waar wij contact mee op kunnen nemen om een van de kinderen een studiejaar te kunnen aanbieden van een vervolgopleiding?
    Met vr. groet, Jelle Postma

Reacties zijn gesloten.