web analytics

Interview Simone van Dusseldorp

Reacties zijn gesloten

“Ik wil mezelf blijven ontwikkelen.”

 

Het nog jonge oeuvre van Simone van Dusseldorp kent overwegend veel kinderproducties, zoals de serie Otje, maar nam drie jaar geleden met Diep een andere wending. Met de vrolijke kinderfilm Kikkerdril heeft ze haar voorliefde weer opgepakt. “Veel regisseurs houden er niet van om kinderen te regisseren. Ik vind het juist erg leuk.”

 

 

 
Kikkerdril
Kikkerdril concentreert zich volledig op de belevingswereld van kinderen, en dit lijkt zijn vruchten af te werpen. Volwassenen zullen in het verhaal weinig spanning vinden, maar dat is volgens de regisseuse ook precies de bedoeling. “Ik weet door mijn eigen dochter dat te veel spanning in een verhaal helemaal niet leuk is. Het verhaal van Kikkerdril is wel degelijk avontuurlijk en spannend, maar voor de allerkleinsten.” De feestelijke première van afgelopen zondag was het bewijs dat dit idee inderdaad werkt. “De reacties waren erg positief”, zegt de regisseuse, “er waren veel kinderen op af gekomen, ze mochten zich als dier verkleden. Er werd veel gelachen en geconcentreerd naar de film gekeken.”

 

Nederlandse kinderfilm
Het valt niet mee succesvol te zijn met een Nederlandse kinderfilm. Voorlopers als Het Paard van Sinterklaas en Minoes legden de lat hoog. Van Dusseldorp merkt op dat in veel andere landen kinderfilms vaak te educatief of betuttelend overkomen. Toen ze de oproep voor nieuwe kinderfilms van Cinema Junior las, hoefde ze dan ook niet lang na te denken. De productie verliep vervolgens voorspoedig. “De twee hoofdrolspelers voelden zich erg op hun gemak en hebben een topprestatie geleverd.” Dit zal mede door het feit komen dat Van Dusseldorp een van de weinige regisseurs is die plezier beleeft aan het regisseren van kleine kinderen. “Het vergt veel geduld, en je moet je vaak aanpassen, maar het is erg leuk om te doen.”

 

Ontwikkeling
Hoewel de regisseuse veel kinderproducties maakte, was ze ook succesvol met het psychologisch drama Diep. En tijdens de opnames van Kikkerdril begon ze al aan haar volgende project: een psychologische thriller. Deze veelzijdigheid en ambitie voor vernieuwing kenmerkt de regisseuse. “Ik wil mezelf blijven ontwikkelen”, zegt ze, “ik zal na Kikkerdril waarschijnlijk geen film met zevenjarigen meer in de hoofdrol maken. Maar zeg nooit nooit, natuurlijk.”

 

Kikkerdril is vanaf 11 februari te zien.