web analytics

Pieter Verhoeff over 'De Brief voor de Koning'

Reacties zijn gesloten

Sinds zondagmiddag toert de Brief voor de Koning-karavaan door het land om de film in heel Nederland onder de aandacht te brengen. De film, naar het gelijknamige boek van Tonke Dragt, is geregisseerd door Pieter Verhoeff en door het – voor Nederlandse begrippen – hoge budget van 7,5 miljoen euro een co-productie met Duitsland. Hoe kwam hij in aanraking met het boek? Hoe castte men hoofdrolspeler Yannick van de Velde en wat zijn de gevolgen van de samenwerking met Duitsland? De regisseur aan het woord.

Een Hollandse Robin Hood
Pieter Verhoeff (1938) studeerde in 1966 af aan de Filmacademie te Amsterdam. Na lang voor televisie te hebben gewerkt, maakte hij in 1980 zijn speelfilmdebuut met Het Teken van het Beest, dat direct bekroond werd met het Gouden Kalf voor beste lange speelfilm. De Brief voor de Koning is de zesde speelfilm van Verhoeff en verreweg de duurste. Dit brengt verantwoordelijkheden met zich mee, merkte ook Verhoeff: “Jaren geleden heb ik producenten al laten weten dat ik het boek graag zou willen verfilmen. Ik voelde een grote verantwoordelijkheid tegenover de omvang van het project, het vele geld, de producenten, de lezers, het publiek en natuurlijk mezelf. Want ik wil altijd een zo goed mogelijke film maken.”

 

De Brief voor de Koning is een adaptatie van Tonke Dragts bestseller en veelvuldig bekroonde gelijknamige jeugdroman. Dragt schreef het boek in 1962, een jaar later werd het uitgeroepen tot het ‘Beste jeugdboek van het jaar’. Inmiddels is het boek in meer dan negen landen uitgebracht en werd het in Nederland uitgeroepen tot het ‘Beste jeugdboek van de afgelopen vijftig jaar’. Verhoeff las het boek vroeger voor aan zijn zoon. “Het is mijn favoriete jeugdboek. Het is een prachtig, meeslepend avonturenverhaal, een Hollandse Robin Hood.” Het is echter niet zozeer dit avontuurlijke dat de regisseur aanspreekt. Vooral de ontwikkeling van hoofdpersoon Tiuri greep hem aan. “Hij leert te onderscheiden tussen goed en kwaad, wie wel te vertrouwen is en wie niet. Dat lees je zelden in jeugdboeken.”

 

Het boek van Tonke Dragt beslaat zo’n 450 pagina’s en kent uitgebreide beschrijvingen en duidelijke karakters. Het scenario van de film kent daarentegen slechts 110 pagina’s: een film kan nu eenmaal geen uren duren. Het schrappen was echter geen lastige klus voor de regisseur, al was hij zich bewust van de waarde van het boek voor een groot deel van het volk. “Vele mensen – drie, vier generaties – hebben ‘De Brief voor de Koning’ gelezen. Dan mag je geen al te drastische ingrepen maken in plot en personages. Een aantal elementen moest erin: de kapel, het kasteel Mistrinaut, ridder Edwinem die Tiuri de opdracht geeft, de achtervolging door de Rode Ruiters, de monniken, de val van Jaro, Menaures in de bergen, de stad Dangria, de brug waar Jaro en Piak bijna verdrinken. De dode schrijver in Unauwen …” Om het verhaal meer filmisch te vertellen en daardoor tijd te winnen – film is per slot van rekening vooral een beeldend medium – zijn er wel enkele aanpassingen gedaan, echter zonder dat het boek onrecht is aangedaan.

 

Wat stond de regisseur nu eigenlijk voor ogen? Hoe zag hij Dragts meeslepende avontuur voor zich op film? “Wat me voor ogen stond was een spannende avonturenfilm met droomachtige elementen. Met de kleuren hebben we accenten gezet. Elk land heeft door de decors en kleding zijn eigen palet. Ook hebben we gekozen voor een heel fysieke, beweeglijke camerastijl. Ik wil dat je als kijker in het hoofd en hart van Tiuri raakt. Het publiek moet met hem meeleven.”

 

De casting en co-productie
De hoofdrol in de film wordt gespeeld door Yannick van de Velde, die voor zijn hoofdrol in In Oranje (2004) een jeugd-Oscar won. Yannick was geen onbekende voor de regisseur: “Ik ken hem bij wijze van spreken al van voor zijn geboorte, want zijn ouders zijn goede vrienden van me. Als baby heeft hij nog bij me op schoot gezeten.” Toch heeft ook Yannick gewoon audities moeten doen, maar was al vrij snel duidelijk dat hij de beoogde hoofdrolspeler was. Samen met Quinten Schram, die Piak speelt en eerder Pietje Bell speelde in de gelijknamige films, hebben de twee zwaardvecht- en paardrijlessen gevolgd. Verhoeff: “Yannick en Quinten zijn allebei nog speels. Het is hun gemakkelijk afgegaan in hun leven. Nu werden er eisen aan ze gesteld. Ze moesten echt acteren, overgangen maken, meerdere stemmingen en betekenissen overbrengen. Maar dat pikten ze snel op.”

 

Doordat de film een co-productie is met Duitsland – een deel van de financiering is dus afkomstig van onze oosterburen – is een deel van zowel cast als crew uit Duitsland afkomstig. Zo zien we in de film onder meer Uwe Ochsenknecht, Hanna Schwamborn en Rüdiger Vogler terug. Achter de schermen werd veel samengewerkt met Duitse assistenten. Verhoeff is vooral te spreken over Peri de Braganca, de Duitse kostuumontwerpster, en haar assistente: “Twee absolute vakvrouwen. Ze wisten precies wat ik bedoelde.” De locaties werden gezocht door de Nederlander Gert Brinkers, de vaste art director van Jos Stelling. “Een grootmeester. Vanwege de financiering waren we verplicht vijftien dagen in Nordrhein-Westfalen te draaien. We hebben eindeloos gezocht, maar uiteindelijk wel de ideale locaties gevonden, met veel dank aan Gert. Hij is een wonder, want hij kent heel Europa uit zijn hoofd.”

 

De film is in slechts 47 dagen opgenomen, ondanks de vele complexe en grootschalige scènes. “Toch was het nooit zwoegen. Dat kwam door de crew en door mijn instelling. Alle energie stond gebundeld in één richting. De stemming was waanzinnig goed. Iedereen werkte met een ongelooflijke inzet en plezier. Tijdens de wrapparty zeiden mensen “ik wou dat we nog een halfjaar door moesten. Het was een genot om met zulke gemotiveerde en hooggekwalificeerde mensen te werken. Zij hebben meer kleur gegeven aan de uitvoering dan ik zelf had kunnen bedenken. En dat is een heerlijk gevoel.”

 

De Brief voor de Koning is vanaf 16 juli in heel Nederland te zien.

 

Rechten foto’s: Victor Arnolds.

5 gedachten over “Pieter Verhoeff over 'De Brief voor de Koning'

  1. Hey

    Ik vind De Brief Voor De Koning een praachtige film.Yannick als je dit leest stuur een e-mail naar: sarah.de.wolf@telenet.be Ik vind dat Yannick Van De Velde en Quinten Scharm hele goede acteurs zijn. Yannick je hebt mooie blauwe ogen. Ik woon in Belgie in Oost-vlaanderen in Smetlede mijn straat: kapellenhoek. ik ga naar Aalst naar school. Mijn school heet VTI puytenput.

    Sarah

  2. Hallo ich heiße diane und komme aus Deutschland.
    Ich war von dem Film sehr begeißtert und ich wollte fragen, ob die Fortsetzung von der Brief für den König verfilmt wird. Wenn ja wäre das richtig toll!!!

    Viele Grüße Diane

Reacties zijn gesloten.