web analytics

Sterke Verhalen over 'Sterke Verhalen'

Reacties zijn gesloten

Dat voor het maken van een bioscoopfilm niet meer nodig is dan veel enthousiasme, passie en lef bewijzen de 22-jarige Teddy Cherim en Kees van Nieuwkerk met hun speelfilmdebuut Sterke Verhalen, gebaseerd op ‘sterke verhalen’ uit hun nog prille jeugd. Lees hier een collage – meer en minder relevante – uitspraken van de acteurs over de film, hun collega’s en vrienden.

Sterke Verhalen
Sterke Verhalen gaat over Dennis die gaat studeren in de grote stad. Om naar een hip feest te kunnen, de juiste vrienden te maken en Sanne, het meisje van zijn dromen aan de haak te slaan, wordt hij door zijn grootste rivaal overgehaald om een pinguïn uit de dierentuin te stelen. Ondertussen beleven zijn toekomstige vrienden hun eigen sterke verhalen, vol seks, drugs en wilde feesten, in de zwoele zomer na het behalen van hun eindexamen.

Teddy Cherim en Kees van Nieuwkerk bedachten het verhaal, gebaseerd op ‘sterke verhalen’ uit hun (pre-)studententijdperk, tijdens hun studie aan de Metropolitan Film School in Londen. Ze belden vervolgens hun vrienden in Nederland, waarvan velen studeerden aan de Filmacademie of Toneelschool. Enkele telefoontjes later had men al een halve cast en crew bij elkaar gesprokkeld. Met steun van producent en regisseur Martin Lagestee gingen de jonge filmmakers vervolgens aan de slag.  Lagestee wierp zich op als soort van manager, maar liet de jongens vooral zelf het gehele traject doorlopen. Geld van het Filmfonds, omroepen of een distributeur was er niet, maar het lukte de enthousiaste makers wel enkele sponsors voor de film te vinden. Zo is G-Star één van de hoofdsponsors, lukte het gratis opname-apparatuur te regelen en werd er een deal gesloten met het lab dat de film af zou werken.

Achmed Akkabi over de sfeer op de set
“Het hele proces was te gek en we hebben met het hele team een ontzettend toffe tijd gehad. Het was keihard werken en keihard lachen. De helft van de mensen kende ik al of waren zelfs vrienden van me. Met Sallie zit ik in de klas en daar had ik dus al een band mee; dat speelt makkelijk. Géza en Manuel kende ik ook al. Ik heb ook een scène gehad met Daniël Boissevain, dat ging heel goed. En omdat ook de kleine rollen worden opgevuld door goeie acteurs is het superfijn spelen.”

Matthijs van de Sande Bakhuyzen over de film
“Comedy is pas echt leuk als het door mensen is gemaakt die weten wat tegenwoordig grappig is. Mensen van 60 kunnen heel grappig zijn, maar het gaat vaak niet over de jongeren of over de humor van deze tijd. Daarmee heeft Sterke Verhalen een soort tijdsbeeld neergezet. Het toffe was dat iedereen een aandeel had in het script. Kees riep regelmatig: ‘Deze zin is te oubollig, dat kan niet!’. En dan ging het eruit. Zo werd de film heel actueel en kloppend voor deze tijd.”

Sallie Harmsen over het raarste dat de regisseurs tegen haar hebben gezegd op de set
“We draaiden een scène in het zwembad, ’s nachts in de herfst. Het was intens koud, echt de koudste nacht ooit. Om ons de motiveren riep Kees toen: ‘Oké, het is heel erg leuk. Jullie hebben erg veel plezier en het is erg warm.’ Dat was heel kut, maar daardoor ook heel leuk.”

Manuel Broekman over de gelijkenissen tussen de pinguïn en de acteurs
“Achmed lijkt er nog het meeste op, met die neus enzo. Géza lijkt meer op een wombat. Kees is een eland. Teddy een mol, een dikke mol. Sallie een wasbeertje. Isis is een muisje en Gwen een zwarte panter.”

Géza Weisz over zijn nieuwe kale uiterlijk
“Ik heb mijn haar voor deze rol afgeschoren omdat ze een boef van me wilden maken. Ik baalde eerst heel erg en dacht: dit wordt een zomer zonder seks. Maar in mijn spel hielp het juist waanzinnig goed.”

Gwen Pol over wat het publiek van haar moet weten
“Ik ben geen gothic! Iemand heeft laatst mijn neus gebroken omdat ze dachten dat ik gothic was. Omdat ik zwart haar heb en misschien iets zwarts aan had. Heel vreemd, maar blijkbaar is gothic the new black.”

Isis Cabolet over haar moeilijkste scène
“Dat was toch wel de naaktscène. Ik had nog nooit zoiets gedaan, en stel je dan voor dat je daar dan opeens staat. Daar had ik best wel moeite mee. Maar uiteindelijk bleek het natuurlijk allemaal mee te vallen.”

Youp van ’t Hek over zijn filmdebuut
“Dit is mijn eerste echte film en ik hoop dat dit gezien wordt in de hele wereld. Dat ik Nederland achter me kan laten en de echte grote wereld in kan gaan. Wie droomt er niet van Hollywood? Dus ik hoop dat dit het opstapje wordt. Hoe is Al Pacino niet begonnen? Toch?”

Halina Reijn over de samenwerking met de regisseurs
“Ze zijn heel goed en komen heel professioneel over. Ik zie het verschil niet met de set van Valkyrie.”

Eline de Munck over het script
“Het verhaal van de pinguïn is heel erg fijn, dat ze die gaan stelen in Artis, want ik moet eerlijk bekennen: pinguïns zijn mijn lievelingsdieren. Ik vind pinguïns helemaal top! Toen ik hoorde dat het over pinguïns ging dacht ik, tuurlijk wil ik meedoen!”

 

2 gedachten over “Sterke Verhalen over 'Sterke Verhalen'

  1. Lijkt me vreselijk, een verzamelijk van verwende ego’s …. op wat talent na (Harmsen that is) drijft de rest allemaal op father’s fame. De helft is niet voor niets afgewezen op de Filmacademie of van de Toneel variant in Maastricht gegooid.

Reacties zijn gesloten.