web analytics

Süskind: cast en crew vertellen

Reacties zijn gesloten

Afgelopen vrijdag werden de castleden van Süskind, het nieuwe oorlogsdrama van Rudolf van den Berg (Tirza, De Avonden), bekendgemaakt. Naast hoofdrolspeler Jeroen Spitzenberger, spelen Lotte Verbeek en Tygo Gernandt belangrijke rollen. Bijrollen zijn onder anderen weggelegd voor Olga Zuiderhoek, Katja Herbers, Nasrdin Dchar en Chava Voor in ‘t Holt. De hoofdrolspeler, regisseur en producent vertellen over de miljoenenproductie, die naar verwachting begin 2012 in de bioscoop verschijnt.

Het titelpersonage, Walter Süskind, was een Duitse Jood die tijdens de oorlog ongeveer 600 Joodse kinderen aan vervolging heeft helpen ontsnappen. De rol is weggelegd voor Jeroen Spitzenberger, het wordt zijn eerste hoofdrol. De 35-jarige acteur werd twee jaar geleden al voor de rol benaderd. “Ik was heel erg vereerd, dat ben ik nog steeds. De eerste keer dat ik het script las vond ik het al een pageturner, een verhaal met zo veel kwaliteit, het is vreselijk spannend. Je weet hoe het afloopt, maar dat is niet het belangrijkste. Je wil weten wat die mensen meemaken en op welke manier ze in dat dilemma staan.”

Het dilemma gaat om het feit dat Süskind moet samenzweren met de vijand om de kinderen te redden. Hij redt honderden levens, maar tegelijkertijd worden er met zijn medewerking grote groepen gedeporteerd. Die tweestrijd is voor Rudolf van den Berg een van de belangrijkste thema’s voor de film. “Süskind moet tachtigduizend mensen de nacht in sturen, maar als hij daarmee was gestopt had hij die kinderen niet kunnen redden. Dat is nogal wat. De hele film wordt hij geconfronteerd met dilemma’s die bijna onmogelijk zijn.”

Zoals vaker in een film van Rudolf van den Berg, is de psychologie van het hoofdpersonage het centrale punt, de drijvende factor. De regisseur wil met Süskind geen letterlijke reconstructie maken van de oorlog. “Ik kan niet ontkennen dat die oorlog iets is dat om aandacht vraagt. Als mensen vragen waarom ik dit onderwerp heb gekozen, zeg ik: dit onderwerp heeft mij uitgekozen. Het is een beetje een cliché, maar het is ook wel waar. Ik leef al mijn hele leven met die stof, zal ik maar zeggen. Op een gegeven moment kristalliseert zich dat dan in dit verhaal. Dan heb je de keuze of je een historisch epos maakt, of een psychologische thriller. Er zit veel actie in de film, maar dat is niet wat hem bijzonder maakt, actie zit in zoveel oorlogsfilms. Het bijzondere is het raffinement van de psychologische interactie tussen Walter Süskind, een Jood, en Ferdinand Aus der Fünten, het hoofd van de SS. Dat is de uitzonderlijke kern van dit verhaal, het spel tussen die twee mannen.”

Producent San Fu Maltha is met Süskind voor een derde keer betrokken bij een Nederlandse oorlogsfilm. Na Zwartboek en Oorlogswinter legt hij uit wat het belang is van deze derde miljoenenproductie. “Een verhaal moet me raken en dit is deel van een geschiedenis die nog niet verteld is. Dit vormt een hele mooie derde poot onder de trilogie voor mijzelf. Het is een verhaal dat verteld moet worden, een stukje geschiedenis dat wordt ontsluierd.”

De opnames starten begin april en zullen behalve in Nederland, ook in België en Roemenië plaatsvinden. Repetities zijn inmiddels in volle gang. Spitzenberger: “Ik kan niet wachten tot we gaan draaien.”

Regie: Rudolf van den Berg
Scenario: Chris W. Mitchell en Rudolf van den Berg
Producent: San Fu Maltha, Jeroen Koolbergen en Reinier Selen
Cast: Jeroen Spitzenberger als Walter Süskind, Lotte Verbeek als Hanna Süskind, Karl Markovics als Ferdinand Aus der Fünten, Tygo Gernandt als Piet Meerburg, Olga Zuiderhoek als Henriette Pimentel, Nasrdin Dchar als Felix Halverstadt, Katja Herbers als Fanny Phillips, Chava Voor in ‘t Holt als Sylvie

Foto: Jaap Vrenegoor

Reacties zijn gesloten.