web analytics

Telefilm 2009 – Coach: Interview Mamoun Elyounoussi

Reacties zijn gesloten

“Ik denk dat ik sinds Polleke alleen maar gegroeid ben als acteur.”

 

Coach, de eerste film uit de nieuwe telefilm-reeks, handelt over het ‘Coach-project’, waar jongeren met weinig kansen geholpen worden door mensen die dit hen wel kunnen bieden. Mamoun Elyounoussi speelt tiener Soukri, een jongen die hulp krijgt van een vrouw van middelbare leeftijd uit een sjiek milieu in Amsterdam. “Ik zie multiculti-films niet als films die de maatschappij met een knipoog laten zien.”

 

 

 

 
Vooroordelen
De afgelopen jaren deed er in Nederland een nieuw genre zijn intrede: de multiculti-film. Waar Shouf Shouf Habibi!, Het Schnitzelparadijs en ’n Beetje Verliefd het vooral over de komedie boeg gooiden, beproefde Albert ter Heerdt met Kicks de meer serieuze weg. Ook Coach, geregisseerd door Joram “Alles is Liefde” Lürsen, pakt het multiculti-vraagstuk aan. Elylounoussi: “Ik zie films als Shouf Shouf en Het Schnitzelparadijs niet als films die de maatschappij met een knipoog laten zien. Ik vergelijk films eigenlijk niet met de werkelijkheid. Het is gewoon een film. Natuurlijk spelen veel dingen die in de multiculti-films voorkomen wel in de maatschappij, maar het liefst heb ik dat de mensen de film zien als iets leuks, iets dat hen vermaakt.”

 

Ondanks dat Coach, in tegenstelling tot de eerder genoemde Shouf Shouf Habibi! en Het Schnitzelparadijs het niet over de komedie boeg gooit, vermaakt de film wel degelijk. Door het ontbreken van uitvergrote komische elementen lijkt de film een meer realistische afspiegeling van de maatschappij. “Ik heb zelf ook een vriend die helaas niet écht kan doen wat hij wil. Hij zou ook graag acteur willen worden, maar zijn vader is erg streng, waardoor dit gewoonweg niet kan. Maar uiteindelijk, net als in bijvoorbeeld de Nederlandse en de Surinaamse cultuur, hebben vaders in de Marokkaanse cultuur ook het beste met hun kinderen voor. Ze zien hun kinderen graag succesvol worden.”

 

Het clichébeeld van de Marokkaanse cultuur blijkt dus niet altijd te kloppen, zeker gezien de ervaringen van Elyounoussi zelf: “In tegenstelling tot de weerstand waarmee Soukri te maken krijgt wanneer hij zijn droom wil najagen om acteur te worden, heb ik dit gelukkig nooit gekend thuis.” Met de zoenscènes in Coach zal het dan wel goed komen. “Ik zie zulke scènes gewoon als werk en als mijn ouders de film gaan kijken, dan kijken we het gezamenlijk. Dan weet ik wanneer ik moet doorspoelen”, aldus een lachende Elyounoussi.

 

Talent
Coach lijkt vooral een film die gedomineerd wordt door de jonge acteurs. Enerzijds natuurlijk door Mamoun Elyounoussi en anderzijds door Gaite Jansen, die Sophie (de dochter van Soukri’s coach) vertolkt. Sophie moet eerst weinig van Soukri hebben, maar de twee worden na verloop van tijd toch verliefd op elkaar. “Het was erg gezellig om met Gaite te werken. Het is een leuke en lieve meid. Ik zelf heb ook een Nederlands vriendinnetje, maar in tegenstelling tot in de film ben ik daar gelukkig heel normaal ontvangen. De vriendin van Soukri komt echter uit een héél rijk milieu en deze mensen gaan veelal met hele andere mensen om. Je ziet ze niet vaak in de Javastraat waarschijnlijk”, besluit Elyounoussi lachend.

 

Regisseur Joram Lürsen was waarschijnlijk nog maar net bijgekomen van het succes van Alles is Liefde (de film trok meer dan één miljoen bezoekers) toen hij aan Coach begon, maar effect op zijn prestaties heeft dit niet gehad.”Ik kende Joram al van Sesamstraat, waar ik zo nu en dan voor werk. Sowieso is het een hele lieve man, maar wat me vooral in hem aanspreekt, is dat hij goed weet wat hij wil en dat hij dit heel goed kan uitleggen. Deze eigenschap maakt het heel makkelijk om met hem te werken.”

 

Gegroeid
Mamoun Elyounoussi is als acteur erg gegroeid sinds zijn debuut in Polleke (2003). Nadien speelde hij tot tweemaal toe de buurjongen van Winky Wong in respectievelijk Het Paard van Sinterklaas en Waar is het Paard van Sinterklaas? en speelde hij onder andere in enkele afleveringen van de televisieserie We Gaan Nog Niet Naar Huis. “Ik denk dat ik op acteergebied alleen maar vooruit ben gegaan sinds Polleke. Destijds was alles nieuw en had ik nog nooit op een grote filmset gestaan, dus in die zin weet ik meer dan toen. Ik kan er nu veel beter mee omgaan.” En hoe zit het met de toekomst? Kunnen we nog lang gaan genieten van Elyounoussi? “Misschien wil ik naar de toneelschool, of enkele acteer-workshops gaan volgen.” Naast het acteerwerk heeft Elyounoussi een eigen bedrijf, waar hij zich bezig houdt met het verkopen van auto’s. En in tegenstelling tot Soukri in Coach doet hij dit geheel vrijwillig.

 

Coach is zondag 12 april om 20.15 uur te zien op Nederland 2.

 

 

Voor meer informatie over alle telefilms 2009 klik hier.

Een gedachte over “Telefilm 2009 – Coach: Interview Mamoun Elyounoussi

Reacties zijn gesloten.