Tien Torens diep, gebaseerd op het gelijknamige boek van Jacques Vriens, verhaalt over de vriendschap tussen drie jongeren tegen de achtergrond van het mijnwerkersbestaan. Met een budget van slechts vier-en-een-halve ton aan producent Harro van Staverden van Bijker TV de zware taak Nederland anno 1960 opnieuw tot leven te brengen voor een serie van ruim honderdvijftig minuten. “Vier-en-een-halve ton is niet zoveel voor een serie die zich in het verleden afspeelt, maar we hebben een erg gemotiveerd team en krijgen veel hulp.”
Hulp
De hulp waarover Van Staverden het heeft kwam vanuit alle richtingen. Niet alleen schrijver Jacques Vriens was bereid af te zien van de auteursgelden, ook diverse gemeenten in Zuid-Limburg en andere instanties bleken al snel bereid geld, tijd en energie in het project te steken. Zo zorgde Woningcoöperatie Zuid ervoor dat het interieur van één van de hoofdlocaties van de serie (het huis van Stef en zijn familie, red.) voor de opnamen volledig in jaren vijftig-stijl werd hersteld. Van Staverden: “In mei hebben we locaties gescout. De opnamen zijn daarna in juni begonnen. Het huis van Stef hadden we al lange tijd op het oog, doordat Woningcoöperatie Zuid instapte konden we het daarna snel krijgen.”
Het moet gezegd: wie het huis eenmaal betreden heeft, heeft direct het gevoel in een tijdmachine te zijn gestapt. “Natuurlijk hebben we hier en daar praktische aanpassingen verricht waardoor we makkelijker konden filmen, maar we hebben alles zo authentiek mogelijk ingericht. Dat is zelfs zo goed gelukt, dat de gemeente Brunssum het huis zo intact wil laten en het als museum wil gaan gebruiken, zodat toeristen en geïnteresseerden het kunnen bezoeken. Aan de serie en alles eromheen kleeft dan ook onvermijdelijk enige educatie om kinderen en volwassenen meer te vertellen over het mijnverleden van ons land.”
Relatie
Naast opnamen in Brunssum werd er ook gefilmd in Gronsveld, Valkenburg, Schinnen en het Belgische Blegny. “In Valkenburg hebben we in de mergelgrotten gefilmd. Deze hebben we zo belicht dat het net een steenkolenmijn lijkt. In Blegny hebben we de mijnlocatie ‘boven de grond’ gefilmd. Daar is nog een echte steenkolenmijn die door toeristen kan worden bezocht. Door middel van authentieke rekwisieten en veel figuratie proberen we de kijker terug te brengen naar de jaren vijftig.”
“Doordat we veel op locatie hebben opgenomen, is het straks extra interessant voor geïnteresseerde kijkers om de locaties te bezoeken en een relatie te leggen tussen heden en verleden. Naast toeristische routes zal er ook een lespakket komen voor scholen uit de regio, die kinderen meer leert over de mijnen en het leven in die tijd. We proberen de geschiedenis van toen zo naar de werkelijkheid te trekken. Hierbij krijgen we hulp van vele instanties.”
Drempel
De hoofdrollen in Tien Torens diep zijn weggelegd voor jonge, onbekende acteurs. Honderden enthousiaste kinderen bezochten in maart de castingdagen. Uiteindelijk kozen de makers, in overleg met de schrijver, de gelukkige hoofdrolspelers uit. Deze komen uit alle windstreken: Charlotte Hoffman (Wietske) komt uit Uithoorn, Tom Hodgson (Helmond), Soy Kroon (Victor) uit Eindhoven en Dennis Verhagen (Colla) uit Kerkrade. Hoewel het verhaal zich afspeelt in Limburg, is men nooit van plan geweest de serie in het dialect op te nemen. “Tien Torens diep is een verhaal is dat niet alleen aan Limburg, maar aan heel Nederland verteld moet worden. Dialect en/of ondertiteling zorgt dan direct voor een extra drempel, zeker voor kinderen. Bovendien was het voor ons het belangrijkste dat de acteurs bij hun rollen zouden passen. We wilden gewoon de beste acteurs en dan maakt het niet uit waar ze vandaan komen. Mensen zullen echter heel snel ontdekken dat het zich in Limburg afspeelt. Niet alleen door de setting, maar ook omdat er soms licht dialect gesproken wordt.”
Complementair
In vergelijking met het boek hebben de makers enkele scènes en verhaallijnen aan het geheel toegevoegd. Zo speelt zoon Colla van een mijnwerkersbaas in de serie een belangrijkere rol en proberen hartsvrienden Victor en Stef koste wat het kost de mijn in te komen, terwijl Stef hier in het boek enkel over droomt. “Deze laatste toevoeging gaf ons veel extra mogelijkheden en zorgt voor meer spanning en drama. Er heerst constant de dreiging of ze ontdekt zullen worden en ze beleven onder de grond allerlei avonturen. Tegelijkertijd worden ze geconfronteerd met de werkelijkheid van onder de grond.”
“Als je de serie hebt gezien is het nog steeds leuk om het boek te lezen en als je het boek gelezen hebt, is het leuk om de serie te zien; ze zijn complementair aan elkaar. Het budget was vier-en-een-halve ton. Dat is niet zoveel voor een serie die zich in het verleden afspeelt. Maar we hebben een ontzettend enthousiast en gemotiveerd team en krijgen veel hulp. Iedereen die er bij betrokken is heeft op de een of andere manier een relatie gekregen met het verhaal en is bereid er alles voor te geven.”
Tien Torens diep is vanaf zaterdag 14 november wekelijks om 19.00 uur te zien op de Limburgse regionale zender L1. Vanaf zondag 24 januari brengt de AVRO de serie op de publieke zender, wekelijks om 18.10 uur. Blijf NeerlandsFilmdoek goed in de gaten houden, de komende weken volgen nog interviews met de drie jonge hoofdrolspelers en schrijver van het boek Jacques Vriens.
Reacties zijn gesloten.