Morgen beleeft de dramaserie Tien Torens diep haar première op de regionale zender L1. Voor de jeugdige hoofdrolspelers een spannende dag. NeerlandsFilmdoek sprak enkele weken geleden met drie van de nieuwe acteertalenten: Soy Kroon, Charlotte Hoffman en Dennis Verhagen.
Tien Torens diep
Tien Torens diep, naar het gelijknamige boek van Jacques Vriens, verhaalt over de vriendschap tussen drie jongeren tegen de achtergrond van het mijnwerkersbestaan in Limburg anno jaren vijftig van de vorige eeuw. Een tijd waarin conservatisme hoogtijdagen vierde. Vader was kostwinnaar, moeder zorgde voor het huishouden en men ging wekelijks braaf naar de kerk.
De hoofdpersonages in Tien Torens diep, Victor (Soy Kroon) en Stef (Tom Hodgson), willen later, net als hun vader, de mijn in (“koempel worden”) en hebben hiervoor een geheime club in het leven geroepen. De meer vrijgevochten Wietske (Charlotte Hoffman) – met haar familie vanuit ‘Holland’ naar Limburg verhuisd – wil graag lid worden van deze club, maar Victor en Stef moeten in eerste instantie niks van haar hebben. Tot ze aantoont dat ze minstens zo stoer kan zijn als de jongens. Een hechte vriendschap is het gevolg. Colla (Dennis Verhagen), de zoon van een rijke mijnwerkersbaas, probeert de drie dwars te zitten waar hij maar kan. Het groepje beleeft niet alleen spannende avonturen, maar komt ook in aanraking met de dramatische kanten van het mijnwerkersbestaan.
Debuut
Tien Torens diep betekent voor zowel Soy Kroon als Charlotte Hoffman en Dennis Verhagen hun acteerdebuut op televisie. Uit honderden kandidaten werden ze door de makers uitgekozen om een rol te spelen in een landelijke dramaproductie. Dennis vat kort maar krachtig samen hoe de drie zich voelden toen ze te horen kregen dat ze de rol binnen hadden: “Ik was ontzettend blij. Het is fantastisch als je zoiets mag meemaken.”
In de voorbereiding op de opnamen gingen de drie jonge acteurs ieder op hun eigen manier te werk. Soy: “Ik heb het boek goed gelezen om zo meer inzicht te krijgen in mijn personage. Ik wist nog niet veel over die tijd, dus het was een nieuwe, leerzame kennismaking.” Charlotte gebruikte het boek voornamelijk als aanvulling op het script: “Ik heb alle details in het boek goed in me opgenomen. Als iets niet duidelijk was heb ik aan de regisseur gevraagd wat er precies bedoeld werd. Het verschil tussen boek en script was niet zo heel groot. Dit komt denk ik omdat Jacques Vriens er zo betrokken bij was.” Dennis, de enige Limburger van het stel, had als voordeel dat hij zijn familieleden om extra informatie kon vragen. “Ik heb mijn opa laten vertellen over het mijnverleden. Daarnaast hebben we het er op school vaker over gehad. Door deze extra achtergrond kon ik me goed inleven in de tijd van de mijnen.”
Personage
Net als elke acteur maakten ook Soy, Charlotte en Dennis gebruik van hun eigen leefwereld bij het vormgeven van hun personage. Soy speelt Victor, de beste vriend van hoofdpersonage Stef. “Victor is de ‘grootste’ van de drie vrienden, hij is de ‘leider’, het baasje. Hij benadert alles heel rationeel. Dit ligt wel een beetje bij mezelf, al is het ook gewoon het leven zoals kinderen dat leiden. De vriendschap, het samen beleven van avonturen en het optrekken met elkaar is van alle tijden. Al deden ze toen natuurlijk heel andere dingen dan wij nu.” Dennis Verhagen, die Colla speelt, kon zich het meeste van de drie uitleven. Zijn personage treitert de drie vrienden voortdurend en probeert ze het leven zuur te maken. “Zelf ben ik niet zo’n pestkop, maar het is natuurlijk enorm leuk om te spelen. Je kunt bijna alles maken wat in het echt niet kan. Iedereen is van binnen toch een beetje een pestkop.”
Mijnverleden
Over het mijnverleden is in Nederland angstvallig weinig bekend. Ook in Limburg zelf is er nog bijzonder weinig over te vinden, vrijwel elke mijntoren en alles wat er ook maar een beetje aan deed denken is vernietigd. De laatste jaren dringt steeds meer het besef door dat, wanneer men deze belangrijke periode uit de vaderlandse geschiedenis niet geheel wil uitwissen, er snel actie ondernomen moet worden. Tien Torens diep probeert hieraan bij te dragen. Ook de kinderen zijn van mening dat de mijngeschiedenis niet verloren mag gaan. Soy: “Ik wist zelf ook nog niet veel over het mijnverleden, maar deze serie heeft mijn ogen geopend. Dit verhaal moet verteld worden. Bijna niemand weet wat er allemaal gebeurd is en hoe het was om in die tijd te leven. Niet alleen het werken in de mijn zelf, maar het hele leven toen – het was een bijzondere periode. De saamhorigheid onder de mensen was enorm. Men was optimistisch en blij, maar toch ook heel bang voor de mijn. Dat is heel apart eigenlijk.”
Dennis vult aan: “Mijn opa heeft het ook vaak gehad over hoe zwaar het allemaal wel niet was in de mijn, net als de opa van Stef in de serie. De serie gaat ook over de traditie; dat iedereen de mijn in moest en ‘wilde’. Maar tegelijkertijd vond iedereen het spannend en was men bang of men wel weer levend boven de grond zou komen. Dat contrast is erg aangrijpend.”
Saamhorigheid
De saamhorigheid die het leven van destijds kenmerkt, speelt volgens Charlotte ook in de serie een grote rol. “De band tussen de vrienden is het belangrijkste, de vriendschap en hoe ze met elkaar omgaan. Daarnaast steek je op een ontzettend leuke en meeslepende manier ook nog iets van op over een tijd die niet de onze is.” Volgens Soy was deze saamhorigheid ook nodig: “In zo’n tijd, waarin je ook steeds in die onzekerheid leeft, is het toch altijd fijn om iemand te hebben. Daarom was vriendschap ook zo belangrijk in die kolonieën (een mijnwerkerswijk, red.).”
Opnamen
Over de opnamen zijn Soy, Charlotte en Dennis het eveneens volledig eens: de hele draaiperiode was een feestje. Dennis: “De opnamen waren ontzettend leuk en verliepen in een fijne, gezellige sfeer. Iedereen hielp elkaar waar dat nodig was en we konden goed met elkaar opschieten.” Soy: “We zijn net één grote familie en maken veel lol, maar als er gewerkt moet worden zet iedereen zich voor de volle honderd, nee, tweehonderd procent in.”
Of deze inspanningen op het televisiescherm op de kijker over zullen komen, kunnen we vanaf morgen zien. De regionale zender L1 zendt dan om 19.00 uur de eerste aflevering van Tien Torens diep uit. Begin 2010 zendt de AVRO de serie uit.
Tien Torens diep is vanaf zaterdag 14 november wekelijks om 19.00 uur te zien op de Limburgse regionale zender L1. Vanaf zondag 24 januari brengt de AVRO de serie op de publieke zender, wekelijks om 18.10 uur. Morgen volgt een interview met de schrijver van het boek: Jacques Vriens.