web analytics

Video: Interview In-Soo Radstake

Reacties zijn gesloten

Naar aanleiding van de première van Parradox, een documentaire over filmmaker Pim de la Parra, sprak NeerlandsFilmdoek met regisseur In-Soo Radstake.

Video-interview In-Soo Radstake

Parradox
De la Parra was in de jaren zestig en zeventig als producent en/of regisseur verantwoordelijk voor belangwekkende films als Obsessions (1969), Blue Movie (1971) en Wan Pipel (1976). Eerstgenoemde vormde de start van de seksgolf in de vaderlandse filmindustrie en werd internationaal een groot succes, terwijl Blue Movie met 2,3 miljoen bezoekers nog altijd een van de best bezochte Nederlandse films ooit is. Wan Pipel betekende in 1976 het einde van het productiebedrijf $corpio Films, dat hij sinds 1967 samen met Wim Verstappen leidde.   

In de jaren tachtig en negentig wierp de filmmaker zich vervolgens op als mentor voor jonge filmmakers. Onder zijn begeesterde leiding ontstonden diverse minimal movies, waaronder Max & Laura & Henk & Willie (1989) en How to Survive a broken Heart (1991). Ook bleef hij zelf volop regisseren, met als resultaat onder meer Paul Chevrolet en de ultieme Hallucinatie (1985) en Let the Music dance (1990).   In 1991 ontving De la Parra op het Nederlands Filmfestival de Speciale Juryprijs voor zijn gehele oeuvre en in 2008 kreeg hij de Gouden Kalf-speld als erkenning voor zijn pionierswerk voor de Nederlandse en Surinaamse film.   

Parradox is een meeslepende documentaire over het succes, de ondergang en de wederopstanding van de legendarische Surinaams-Nederlandse filmmaker Pim de la Parra. Gedreven door films, ego, vrouwen en geld, viert De la Parra het leven terwijl hij tientallen films regisseerde en produceerde. Regisseur In-Soo Radstake kijkt met respect en kritische nieuwsgierigheid naar een icoon van de Nederlandse film en schildert tegelijk een lang verwacht portret van een van de kleurrijkste filmmakers van Nederland. Parradox draait vanaf heden in de Nederlandse bioscoop.