web analytics

Yannick van de Velde over 'De Brief voor de Koning'

Reacties zijn gesloten

Voor Yannick van de Velde (1989) is zijn rol van Tiuri in De Brief voor de Koning de tweede hoofdrol. Eerder speelde hij de hoofdrol in de voetbalfilm In Oranje, een rol waarmee hij de prestigieuze Young Artist Award, de Oscar voor jonge acteurs, in de wacht wist te slepen. Waar veel acteurs dromen om ooit een ridder of ander middeleeuws figuur te mogen spelen, is het voor Yannick al de tweede keer dat hij terug de tijd in duikt. In 2004 speelde hij al de hertog van Bourgondië in Floris. Bekend met het boek van Tonke Dragt was hij niet (“maar na de audities ben ik het wel direct gaan lezen”), maar dat maakte de wil om mee te spelen niet minder. Yannick van de Velde vertelt over het productieproces, van de casting tot de opnamen.

Thuis in de Middeleeuwen
In de zomer van 2007 werd er door de productieleiding van de film castings uitgeschreven voor De Brief voor de Koning. Yannick, die pas eindexamen had gedaan, was meteen geïnteresseerd. “De Brief voor de Koning is een reisverhaal dat zich in de Middeleeuwen afspeelt. Het leek me fantastisch deel uit te maken van een film waarin je teruggaat in de tijd. Ook de timing was perfect. Ik was net klaar met school, de audities waren tijdens de eindexamenfeesten en ik had voor het komende jaar nog niets gepland.” Na de eerste auditieronde was hij al direct eerste keuze en werd hij, zonder dat hij het wist, als het hoofdpersonage Tiuri tegenover de toekomstige ‘Piak’ gezet. “Later hoorde ik dat ze wilden kijken met wie ik het beste klikte, maar ook of er misschien toch een betere Tiuri bij de Piak-audities zaten. Uiteindelijk werd nog vrij snel duidelijk dat Quinten (Schram, red.) Piak werd en ik Tiuri mocht spelen.”

 

Voor de film werd Yannick op paardrij- en zwaardvechtlessen gestuurd. Dat was behoorlijk zwaar en even leek het ook nog mis te gaan ook. “Na de eerste lessen ging ik op vakantie en scheurde ik in september een meniscus af. Gelukkig kon ik direct geopereerd worden. Ik kreeg daarna in een moordend tempo paardrijlessen van IJsbrand Chardon en van een Hongaar in Keulen, die me in een paar weekenden goed hebben leren te rijden.” Het zwaardvechten was lastiger onder de knie te krijgen, maar door de goede hulp van Ron Sleeswijk, is het toch allemaal gelukt: “Ik heb er hard voor gewerkt, maar ik denk dat we erin zijn geslaagd mooie scènes te maken.”

 

De Brief voor de Koning is een historische film, waarin de Middeleeuwen opnieuw tot leven komen. Niet alleen voor de kijker oogt alles anders, ook de acteurs hebben te maken met deze omstandigheden. “Bij de eerste kledingdoorpas merkte ik dat je je gelijk anders voelt als je een middeleeuws kostuum draagt. Op de set helpt de omgeving. Te paard, met een zwaard in je hand, op een naar paardenstront stinkende loopbrug met honderd mensen in middeleeuwse kleding ben je gewoon in de middeleeuwen.” Van zijn vader, die eerder al het Middeleeuwse epos Floris draaide, had hij al gehoord dat het zwaar zou zijn om de hele dag in de weer te zijn met zwaarden en paarden.

 

Plezier
In De Brief voor de Koning spelen veel topacteurs mee, waaronder Derek de Lint, Monic Hendrickx, Hans Dagelet en Michiel Romeyn. Het was voor Yannick dan ook een prettige en leerzame ervaring. : Bij de spelscènes was het geweldig met zo veel topacteurs te mogen spelen. Daar heb ik veel van geleerd. Ik ben rustiger geworden. Raak niet meer in paniek als het een keer niet lukt.” Dit is vanzelfsprekend ook de verdienste van regisseur Pieter Verhoeff, volgens Yannick een fantastisch mens. “Veel acteurs hielpen me, maar van hem kreeg ik de meeste tips. Hij is de regisseur en uiteindelijk de baas, dus luisterde ik ook goed naar hem. Maar als ik het ergens niet mee eens was, zei ik dat wel en luisterde hij altijd. Hij stond altijd open voor kritiek en ik kon altijd bij hem terecht met vragen. Hij bleef ook altijd rustig, liet zich nooit ophaasten. Van Pieter heb ik geleerd dat plezier in je werk het belangrijkste is.”

 

De Brief voor de Koning is vanaf 16 juli in heel Nederland te zien.

 

Rechten foto’s: Victor Arnolds.

7 gedachten over “Yannick van de Velde over 'De Brief voor de Koning'

 1. Hallo

  Ik vind De Brief Voor De Koning een hele mooie film.Yannick als je dit leest stuur dan een e-mail naar:sarah.de.wolf@telenet.be Yannick jij hebt prachtige blauwe ogen.Jij bent een hele mooie jongen.Ik woon in Belgie in de provincie Oost-vlaanderen in smetlede straat:kapellenhoek.Yannick mail mij Aub.Dag Yannick Van De Velde

  Sarah

 2. wil je me asjeblieft mailen want ik zou u graag wat willen vragen

  alvast bedankt
  en vriendelijke groet dennis

 3. hello yannick.Iam Iranian.I love holland I love you.I see in orange & I love hn Orange I love team football Iran & holland.I love towente & perspolis iran.Iam persian & german.I love you. I 1996 You1989.

Reacties zijn gesloten.