web analytics

‘900 Dagen’ wint prijs in Moskou

Reacties zijn gesloten

De documentaire 900 Dagen – mythe en werkelijkheid van het beleg van Leningrad van Jessica Gorter, die op het IDFA 2011 de Award voor Beste Nederlandse Documentaire won, is dit weekend opnieuw in de prijzen gevallen.

Op het prestigieuze ArtDocFest in Moskou, het belangrijkste festival voor de Russische documentaire, kreeg de film de Special Jury Prize for Long Documentary.  Deze prijs wordt, naast de reguliere Award voor Beste Documentaire, uitgereikt aan een bijzondere film. Juryvoorzitter was Andrei Zvyagintsev (regisseur van The Return, winnaar van Golden Globe en Gouden Leeuw in 2003). Jessica Gorter nam zelf de Award in ontvangst.

De film vangt de worsteling van enkele overlevenden van het beleg van Leningrad tijdens de Tweede Wereldoorlog, waarover zij al die jaren niet mochten spreken. De heldenmythe die er door de autoriteiten van gemaakt is, staat in schril contrast met de gruwelijke werkelijkheid.

De film is geproduceerd door Zeppers Film in coproductie met IKON. Vanaf 12 januari is 900 Dagen te zien in de filmtheaters.