web analytics

‘Achtste-Groepers’ hit op DVD en festivals

Reacties zijn gesloten

De film Achtste-Groepers huilen niet draait vanaf 15 februari in de bioscopen en trok al zo’n 300.000 bezoekers, wat de Jacques Vriens-verfilming tot de succesvolste Nederlandse filmrelease van 2012 maakt. Sinds 3 juli is de succesfilm van regisseur Dennis Bots verkrijgbaar op DVD, Blu-ray en VOD en wederom met veel succes: afgelopen weekend pronkte de DVD trots bovenaan de lijst bestverkochte films. Ook op iTunes bleek de film binnen enkele dagen het meest populair te zijn. Niet alleen bij het Nederlandse publiek, ook op filmfestivals van Wenen tot Buenos Aires toont Achtste-Groepers huilen niet zich een gewilde competitiefilm.

Achtste-Groepers huilen niet is geselecteerd door de onderstaande filmfestivals, waar de film de komende maanden in competitie vertoond zal worden:

14/7 – 24/7: Giffoni  Film Festival, Italië (Generator 13+ Section)
30/8 – 5/9: International Film Festival Nueva Mirada for Children and Youth, Buenos Aires (Panoramic section)
2/9 – 9/9: LUCAS International Children’s Film Festival, Frankfurt am Main
26/9 – 5/10: Nederlands Film Festival, Utrecht (Kidsbios)
17/10 – 26/10: Cinekid, Amsterdam (Beste Nederlandse Kinderfilm)
17/11 – 3/12: Vienna International Film Festival for Children, Oostenrijk (jury- en publiekscategorie)

De stoere Akkie (Hanna Obbeek) zit in groep 8 en is helemaal wild van voetbal. Tijdens schooltijd wordt haar klas door juf Ina (Eva Van der Gucht) klaargestoomd voor belangrijke zaken als de Citotoets, het schoolkamp en de finale van het schooltoernooi. Na schooltijd gaat ze het liefst voetballen met haar klasgenoten. Het kan haar niets schelen dat Joep (Nils Verkooijen) voetbal geen sport voor meisjes vindt. Ze is er hartstikke goed in en kan Joep makkelijk aan. Maar dan wordt Akkie ziek.

Het filmscenario, gebaseerd op het gelijknamige boek van Jacques Vriens, is geschreven door Karen van Holst Pellekaan (De gelukkige Huisvrouw, Jackie).  Van het boek Achtste-Groepers huilen niet zijn ruim 100.000 exemplaren verkocht, van de filmeditie zijn al ruim 40.000 exemplaren verkocht.

Achtste-Groepers huilen niet is geproduceerd door Bijker (Harro van Staverden en David-Jan Bijker) en  Rinkel Film (Reinier Selen) in coproductie met de Evangelische Omroep en het Belgische Living Stone. De film werd onder meer gefinancierd door het Nederlands Fonds voor de Film, het CoBO Fonds en het Vlaams Audio Visueel Fonds. Dutch FilmWorks verzorgt de distributie van de bioscoophit in de gehele Benelux.