web analytics

Actrice Sylvia Kristel (60) overleden

Reacties zijn gesloten

Sylvia Kristel is gisteravond overleden aan de gevolgen van slokdarmkanker. De actrice werd 60 jaar.

Kristel werd bekend in 1974 door haar rol in de Franse erotische film Emmanuelle, waarmee ze een van de iconen van de seksgolf in Nederland werd. Een jaar eerder speelde ze ook al een rol in Frans Weisz’ erotisch getinte misdaadthriller Naakt over de schutting. Later speelde ze in Wim Verstappens Pastorale 1943 en nog in tal van internationale films. Zo werkte ze samen met regisseurs als Alain Robbe-Grillet en Claude Chabrol. Maar de meeste naam maakte ze met haar doorbraakrol. Maar liefst negenmaal speelde ze in totaal in de Emmanuelle-films.

Tien jaar geleden werd de actrice getroffen door kanker. Het leek weer een tijd goed te gaan, maar vorig jaar kwam de ziekte terug. Eind juni kwam daar ook nog een herseninfarct bovenop. Zelf verklaarde Kristel haar ziekte als gevolg van haar alcohol- en drugsverslavingen.

Willeke van Ammelrooij, die in dezelfde tijd als Kristel furore begon te maken in de Nederlandse film, en in 2000 nog met haar samenwerkte aan Lijmen/Het Been, reageerde eerder vandaag op het nieuws:

“We wisten natuurlijk al langer dat het slecht met haar ging, maar ze kwam er steeds weer bovenop. Van de zomer had ze weer een nieuwe vriend waarmee ze heel gelukkig was. Dat is ook goed: in dat soort situaties moet je in de armen van familie liggen. Als mens was ze tamelijk onzeker, en als actrice ook. Maar ik had een groot zwak voor haar.”

Sylvia Kristel wordt binnenkort in besloten kring begraven.