web analytics

‘Aldus Libelle’ 4 januari op TV

Reacties zijn gesloten

Woensdag 4 januari 2012, 20.25 uur zendt de VPRO op Nederland 2 Aldus Libelle uit. Een film van Juul Bovenberg over het populairste vrouwenweekblad van Nederland. De Teledoc, een productie van Talent United en de VPRO, is een samenwerking met het CoBO en het Filmfonds.

Aldus Libelle onderzoekt het geheim achter het succes van Nederlands grootste, oudste en invloedrijkste vrouwenweekblad. Wie zijn de vrouwen die de inhoud van het blad bepalen? Welke plaats heeft dit ruim 75 jaar oude Nederlandse instituut in het leven van de lezeres?Hoofdredacteur Franska Stuy (foto) en haar uit louter vrouwen bestaande redactie worden gevolgd bij het samenstellen van de belangrijkste editie van het jaar: het kerstnummer.

Wekelijks heeft de Libelle 2,7 miljoen lezers, waarvan 700.000 mannen. Wat is de ijzeren formule achter dit jarenlange succes? Stuy en haar ambitieuze redactie stellen zich tijdens hun wekelijks vergaderingen en evaluaties voortdurend de vraag: is dit interessant voor onze lezeres? Tegelijkertijd vindt Stuy dat haar redactie vanuit haar eigen perspectief moet denken – “de lezeressen dat zijn wij” – en definieert ze de Libelle als een vriendin. Voor de redactieleden betekent dit een dagelijkse zoektocht naar de grenzen van wat binnen deze opdracht past. Een spel met Stuy als onverbiddelijke scheidsrechter.

De documentaire laat zien hoe het blad wordt gemaakt, wie de vrouwen zijn die de inhoud van het blad bepalen en welke plaats het blad in het leven van de lezeres, “de Nederlandse vrouw”, inneemt. De film van Juul Bovenberg toont de ‘Libelle’ als tijdsbeeld, als afspiegeling van gebeurtenissen in de maatschappij, vertaald naar gezin en huiskamer.

Een Teledoc is een lange documentaire met een eigentijds Nederlands onderwerp, dat op een prikkelende, toegankelijke en cinematografische manier wordt verteld en bestemd is voor een breed publiek. Niet weggestopt in de uithoeken van de avond, maar op prime time op de Nederlandse televisie. Deze bundeling van financiering door de Publieke Omroep, hetCoBO Fonds en het Filmfonds moet toptalent op het gebied van documentaire stimuleren.