web analytics

‘Allez, Eddy!’ wint prijs in Tsjechië

Reacties zijn gesloten

Allez, Eddy! van Gert Embrechts is tijdens de slotceremonie van Juniorfest, het Internationaal Kinder- en Jeugdfilmfestival in Tsjechië, door de Internationale Jury bekroond met de Prijs voor Beste Film voor Jonge Kinderen.

allezfreddy1

Het speelfilmdebuut van Gert Embrechts weet anderhalf jaar na zijn release nog steeds internationaal te scoren. De film won begin deze maand nog de prijs voor Beste Internationale Jeugdfilm in Brazilië, was in oktober genomineerd voor de Cinekid Juryprijs in Nederland en ging afgelopen zomer aan de haal met de publieksprijs in Long Island en een eervolle vermelding in Italië.

Aan dat rijtje kan nu ook de Prijs voor Beste Kinderfilm toegevoegd worden. Het Internationaal Kinder- en Jeugdfilmfestival Juniorfest is een groeiend jong festival dat dit jaar zo’n 11.000 bezoekers wist aan te trekken. Op het programma staat steevast het beste aan kinder- en jeugdfilms uit Europa.

Het verhaal van Allez, Eddy! speelt zich af in 1975, het tijdperk waarin elke jongetje ervan droomde Eddy Merckx te worden. Ook Freddy, het elfjarige wielertalentje en zoon van een lokale slager. De komst van de eerste supermarkt in het dorp vormt een bedreiging voor de slagerij. Maar Freddy denkt daar anders over, want ter gelegenheid van de opening organiseert de supermarkt een wielerwedstrijd. De winnaar mag Eddy Merckx ontmoeten en dus schrijft Freddy zich stiekem in, waardoor een hele nieuwe wereld voor hem opengaat.

Gert Embrechts schreef voor zijn debuut zelf het scenario. Bert Pot nam de fotografie voor zijn rekening terwijl Els Voorspoels de montage deed. Gast Waltzing componeerde de soundtrack van Allez, Eddy!, een productie van Jacqueline de Goeij voor Ciné Cri de Coeur die kon rekenen op steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege.

Bron: VAF