web analytics

Barry Atsma en Sylvia Hoeks in ‘Kenau’

Reacties zijn gesloten

Op 25 februari starten de opnames voor het historische epos Kenau in Hongarije, Nederland en België. Naast Monic Hendrickx (Penoza; De Poolse Bruid) worden de hoofdrollen gespeeld door Barry Atsma (Komt een Vrouw bij de Dokter), Sallie Harmsen (De Heineken Ontvoering, De Geheimen van Barslet), Lisa Smit (Shocking Blue; Die Quellen des Lebens), Sylvia Hoeks (The Best Offer; Overspel; Het Meisje en de Dood), Eva Bartels (Alles is Familie), Peter van den Begin (Vet Hard) en Anne-Marie Jung (theater Ja hoor…daar is ie weer, Annie MG).

Kenau vertelt het op waarheid geïnspireerde verhaal van de Haarlemse Kenau Simonsdochter Hasselaar, die ten tijden van de Tachtigjarige Oorlog een heldhaftige strijd voerde tegen de Spaanse bezetter. De regie is in handen van Maarten Treurniet (De Heineken Ontvoering; Lijn 32) en het scenario is geschreven door Karen van Holst Pellekaan en Marnie Blok, eerder samen verantwoordelijk voorJackie en De Gelukkige Huisvrouw. Kenau is een productie van Fu Works (Süskind; Oorlogswinter; Zwartboek).

In Een Vandaag is vanavond een interview te zien met hoofdrolspeelster Monic Hendrickx en regisseur Maarten Treurniet, tijdens een bezoek aan de cameratest voor de film.

Monic Hendrickx vertolkt de rol van Kenau Simonsdochter Hasselaar. Kathelijne en Gertruide – de dochters van Kenau – worden gespeeld door Sallie Harmsen en Lisa Smit. Wigbold Ripperda, de gouverneur van Haarlem, wordt gespeeld door Barry Atsma. Anne-Marie Jung speelt de rol van Bertha, Sylvia Hoeks speelt Magdalena, Peter van den Begin is gecast voor de rol van Jacob en Eva Bartels speelt de rol van Alda.

Kenau runt een goedlopende scheepswerf wanneer Haarlem in 1572 wordt belegerd door de Spanjaarden. Gevoed door haat en verdriet om de executie van haar jongste dochter, begint Kenau met haar vrouwenleger een heroïsche strijd tegen de Spaanse belegeraar. Omdat haar angst en pijn schuil gaan achter koppige geslotenheid, dreigt Kenau echter ook haar oudste dochter te verliezen.

Kenau wordt geproduceerd door San Fu Maltha en Els Rientjes van Fu Works. De film is een coproductie met de Belgische producent Antonino Lombardo van Prime Time (Tirza; oorlogswinter) en de Hongaarse Ivan Mark en Judith Csernai van I’m Film (Het Bombardement). De film komt als Telescoopproject tot stand met steun van het Nederlands Film Fonds, de NCRV, CoBo, het Ministerie van OCW, Eurimages, MEDIA, de Hongaarse Tax Shelter, het Hongaarse Film Fonds Fonds en Belgische Tax Shelter.

Distributeur Dutch FilmWorks brengt Kenau naar verwachting februari 2014 uit in de Nederlandse bioscopen.