web analytics

Bekendmaking nominaties NFF Debuut Competitie

Reacties zijn gesloten

Vandaag maakt het Nederlands Film Festival de nominaties bekend voor de Filmprijs van de Stad Utrecht, de prijs voor de beste debuutfilm van het festival. De jury bestaat uit Gülsah Dogan (regisseur), Lex Veerkamp (festivalprogrammeur, producent en publiciteitsmanager) en Joris Oprins (regisseur). Zij werden door het college van burgemeester en wethouders benoemd als leden van de onafhankelijke jury 2013. Op de openingsavond van het NFF op 25 september reikt de burgemeester van Utrecht, Aleid Wolfsen, de Filmprijs uit aan de winnaar. Deze prijs bestaat uit een beeld van kunstenaar Joost van den Toorn en een geldbedrag van € 5.000,-.

Genomineerd zijn (in alfabetische volgorde):

DAGBOEKEN VAN EEN OLIFANT van Janina Pigaht 
Een aangrijpend egodocument.
De maakster leest in nagelaten dagboeken en brieven dat haar geliefde grootvader een overtuigd nazi en SS’er is geweest. De jury vindt die invalshoek verrassend. In vrijwel alle films over de Hitlertijd worden de nazi’s standaard als de slechten geschetst. Deze documentaire geeft daarop een ongemakkelijke nuancering.

IK STOND ERBIJ van Niels van Koevorden 
Een film met een zeer originele invalshoek.
De documentaire over de geboorte van drie kinderen toont alleen de vaders. Alleen zij komen in beeld met hun voorbereidingen, fantasieën, angsten en steun aan de moeders. De jury vindt het knap dat de regisseur het vertrouwen heeft kunnen winnen om de vaders te kunnen filmen op zeer emotionele momenten – zelfs tijdens de geboorte -. De jury vindt het een ontroerende en moedige productie.

OPERA IN DE RIMBOE van René van ’t Erve
De productie van een duizendpoot.
De regisseur/scenarist/producent van de film is ook nog de bedenker en organisator van de wijkopera, die het onderwerp van de film vormt. De filmmaker heeft zijn karakters goed gekozen, en weet heel dichtbij ze te komen. Daardoor ontstaat een soms grappige, soms ontroerende film met memorabele shots.