web analytics

Bien de Moor beste actrice in Spanje

Reacties zijn gesloten
Op het filmfestival van Sevilla heeft Bien de Moor de prijs voor beste actrice gewonnen voor haar rol in Code Blue, meldt het ANP. De jury prees De Moor om haar vertolking van ‘verscheurdheid en onvervulde verlangens die uiteindelijk leiden tot de destructie van een menselijke ziel.’
Op de schimmige grens tussen leven en dood ligt het ziekenhuis waar Marian (Bien de Moor), een ascetische verpleegster van in de veertig, zichzelf als een heilige aan de ernstig zieken en stervenden wijdt. Ze geeft hen het laatste menselijke contact en soms neemt ze zelfs de rol aan van verlosser en bevrijdt ze haar patiënten uit hun lijden. Deze momenten zijn dierbaar voor Marian – voor haar is doodgaan een moment van ultieme intimiteit.
Buiten het ziekenhuis leeft Marian een eenzaam leven, gedreven door perfectionisme en controle. Niettemin komen haar onderdrukte gevoelens zo nu en dan bovendrijven die haar dagelijkse routine verstoren. Zo ontmoet ze op een dag een onbekende man in de bus, volgt hem instinctief naar de videotheek en fantaseert over hem. Wanneer Marian de man opnieuw tegenkomt zijn ze ongewild tegelijkertijd getuige van een heftige en wrede gebeurtenis. De intimiteit die hierdoor ontstaat fascineert haar. Geconfronteerd met de kwetsbaarheid van haar nieuw ontdekte emoties, realiseert Marian dat ze toe moet geven aan haar menselijke behoeftes, zelfs als deze intimiteit haar duur komt te staan.