web analytics

Bijzondere vertoning ‘Süskind’

Reacties zijn gesloten

Zondag 26 februari is er een bijzondere bijeenkomst en vertoning van de filmSüskind in bioscoop Kriterion te Amsterdam, georganiseerd door het Joods-Marokkaans Netwerk. Het doel is kennisnemen van de geschiedenis van de Joodse bevolking in Amsterdam en het versterken van de banden tussen Joden en Marokkanen.

Na de filmvertoning in Kriterion is er een paneldiscussie onder leiding van Pieter Hilhorst, met onder anderen de regisseur van Süskind, Rudolf van den Berg. Burgemeester Eberhard van der Laan zal een slotreactie geven.

Medeorganisator Mohamed Rabbae over de filmkeuze bij deze bijeenkomst: “Twee facetten vind ik aangrijpend in de film: het op transport zetten van kinderen snijdt door je ziel en legt één van de diepe wonden van onze samenleving bloot. Het spelen van Ramsey Nasr en Nasrdin Dchar in deze film is meer dan een artistiek moment, het is een statement van herkenning en lotsverbondenheid met de Joden.”

De film Süskind speelt zich af in 1942. In het bezette Amsterdam zet de joodse Walter Süskind zijn leven op het spel door zijn positie als Schouwburg directeur te gebruiken om honderden joodse kinderen te behoeden voor transport naar de concentratiekampen. In de film spelen onder anderen Jeroen Spitzenberger, Nyncke Beekhuyzen, Karl Markovics, Ramsey Nasr en Nasrdin Dchar.

San Fu Maltha van Fu Works (Oorlogswinter; Zwartboek), Jeroen Koolbergen van Cadenza Films (Tirza) en Reinier Selen (Nothing Personal; Van God Los) produceerdenSüskind in coproductie met de VARA.

Süskind is momenteel nog te zien in de Nederlandse bioscopen.