web analytics

Cinecrowd goed vertegenwoordigd op NFF

Reacties zijn gesloten

Twee speelfilms en drie korte films die werden gefinancierd door het publiek dingen mee naar de hoogste Nederlandse filmprijs. In totaal vertoont het Nederlands Film Festival tien films van CineCrowd.

Ter vergelijking, in 2011 draaiden er geen films die op deze innovatieve wijze werden gefinancierd. Hoewel de filmmakers deze nieuwe vorm van financiering blijkbaar omarmen, is er nog een lange weg te gaan ten opzichte van het toonaangevende Sundance Filmfestival. Tien procent van de films op dit festival zijn tot stand gekomen door middel van crowdfunding.De twee speelfilms in competitie, ‘Dark Blood’ (George Sluizer) en ‘Deal’ (Eddy Terstall), zijn beide op onconventionele wijze tot stand gekomen. Eddy Terstall wilde initieel een korte film in Den Haag realiseren. Met zijn succesvolle crowdfund campagne verzamelde hij voldoende fondsen om een speelfilm in Barcelona te schieten.

George Sluizer heeft dankzij crowdfunding zijn onvoltooide film uit 1993 eindelijk kunnen afmaken. Door de vroegtijdige dood van de hoofdrolspeler, tieneridool River Phoenix, moesten de opnamen worden gestaakt en kwam de film in het bezit van een verzekeringsmaatschappij. In 1999 wist Sluizer vernietiging van het materiaal ternauwernood te voorkomen. Met slechts enkele jaren te leven besloot hij om de film alsnog te voltooien en schakelde de hulp van het publiek in.

Deze drie korte films die zijn geselecteerd voor de Gouden Kalf Competitie:

  • ‘Ceci n’est pas un rêve’ door Amos Mulder, een experimentele film.
  • ‘Woensdagen’ door Aaron Rookus, een pakkende film over kindermisbruik.
  • ‘Lief konijn’ door Camiel Schouwenaar, een surrealistische komedie over een vrouw die konijnenoren krijgt.

Bovenstaande films zijn voor honderd procent via CineCrowd.nl door het publiek gefinancierd.