web analytics

De achtervolgingsscène in ‘Sint’

Reacties zijn gesloten

Na lang wachten verschijnt Dick Maas’ Sint overmorgen eindelijk op Blu-Ray en DVD. Eén van de hoogtepunten van de film is de spectaculaire achtervolgingsscène over de daken van grachtenpanden in Amsterdam.

Bovenstaande scène roept ongetwijfeld herinneringen op aan de achtervolgingsscènes in zijn jaren tachtig productie Amsterdamned, over een moordenaar in de grachten van Amsterdam. NLFilmdoek vroeg de regisseur naar de vergelijking tussen beide:

Heb je tijdens het filmen van de achtervolgingen langs de grachten terug moeten denken aan Amsterdamned?

“Het is logisch dat als je daar weer staat, met grote totalen en hele uitgelichte grachten, dat het daar aan doet denken. Ik wilde niet zo’n klein, opgesloten drama maken. Het moest wijd en episch zijn, met een grote scope. Ik had af en toe wel het gevoel dat ik weer hetzelfde stond te doen als twintig jaar geleden. Daar ontkom je niet aan. Maar dit is toch net weer even wat anders, wat moeilijker. Met een paard op de daken zit je met een heel ander soort shots. Tegenwoordig heb je ook van die drempels op de grachten. BijAmsterdamned konden we lekker doorscheuren, hier moesten we steeds inhouden.”

“We wisten bij heel veel dingen niet hoe het zou uitpakken. Je kunt wel een achtervolging over de daken bedenken, maar omdat het nog nooit gedaan is, en omdat we ook financieel niet de middelen hebben, moet je af en toe wat improviseren. Dan is het altijd afwachten wat eruit komt. In dit geval is het soms zelfs beter geworden dan ik oorspronkelijk gedacht had. Je houdt natuurlijk een beetje je hart vast, met zo’n klein budget. Er zitten ongeveer 250 visuals in de film, maar er hoeven er maar twee fout te zijn. Goede visuals ziet nooit iemand.”

De Blu-Ray en DVD van Sint liggen vanaf donderdag (27 oktober) in de winkels. De adviesprijs bedraagt €14,99.