web analytics

‘De club van lelijke kinderen’ wint de eerste AHK Eindwerkprijs

Reacties zijn gesloten

Filmacademie-alumni Wim Boven, Casper Eskes en Niek Teunissen winnen met hun productie De club van lelijke kinderen de eerste Eindwerkprijs van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK). De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 3.000.

Juryvoorzitter Ernst Veen: “Wij waren onder de indruk van de zeer hoge kwaliteit van de inzendingen. Deze prijs gaat echter over meer dan kwaliteit. De jury heeft gekeken naar de manier waarop de kunstenaars een verbinding leggen met de buitenwereld en naar de relevantie van het werk voor de ontwikkeling van het vak.”

De AHK reikte voor het eerst een Eindwerkprijs uit. Negen projecten van afstudeerders uit 2012, afkomstig van alle faculteiten van de AHK, waren genomineerd. Jet de Ranitz, voorzitter College van Bestuur: “Het eindwerk van onze studenten laat zien dat kunst niet elitair is en voor de happy few. Er waren vele inzendingen die van groot maatschappelijk engagement getuigen. En zeker de genomineerden laten zien dat zij op zeer overtuigende wijze de brug slaan naar de mensen om ons heen. Of dat nu kinderen zijn, of collega-docenten of het publiek. Dit is nu precies wat we met de Eindwerkprijs in de etalage wilden zetten!”

Het winnende eindwerk is een film met een duister maatschappelijk randje. De club van lelijke kinderen, naar het boek van Koos Meinderts,gaat over de elfjarige Paul, die vanwege zijn flaporen wordt afgevoerd naar een kamp voor lelijke kinderen. Hij weet te ontsnappen, waarna hij samen met Sara, het mooiste meisje van de klas, de andere lelijke kinderen probeert te bevrijden. Winnaar Niek Teunissen: “Ons eindexamenwerk is zeer gericht op de buitenwereld. Rond de film is een website opgezet, er is een game ontworpen en kinderen konden hun solidariteit tonen voor de ‘lelijke’ kinderen door zich op te geven als lid van De club van lelijke kinderen. De club was met tweeduizend leden een groot succes.” Casper Eskes: “In onze optiek maak je een film voor publiek, ik zou nooit een film kunnen maken waarbij dat niet zo is.”

De uitreiking van de Eindwerkprijs vond plaats op 21 maart in de Theaterschool te Amsterdam met medewerking van alle genomineerden, hun begeleiders en genodigden, schrijver/cabaretier/zanger, Volkskrant-columnist en Theaterschool-alumnus Johan Fretz en de jury bestaande uit Ernst Veen, Melle Daamen, Willemijn Maas, Tracy Metz en Maarten Mostert. De AHK Eindwerkprijs krijgt een vervolg, aldus Jet de Ranitz: “We verwachten dat we ook volgend jaar deze prijs aan een bijzonder eindexamenwerk kunnen uitreiken.”