web analytics

De dag van morgen: 24 september

Reacties zijn gesloten

Wat staat er morgen zoal op het programma?

Na de officiële opening van het Festival vanavond met de feestelijke première van Tramontana, start het overvolle festivalprogramma morgen (24 september) al in de vroege ochtend.

In het Festivalpaviljoen kan de filmliefhebber van 9.00 uur tot middernacht terecht voor onder meer kaartjes, drank en spijs, ‘Eten bij de bios’ en de dagelijkse talkshow onder leiding van Matthijs van Nieuwkerk. In de talkshow zijn onder meer Jack Wouterse, de winnaar van de Filmprijs van de Stad Utrecht en de Gouden Kalveren jury aanwezig.

Een greep uit het programma van de dag:

Bioscoop Rembrandt start om 14.00 uur met een programma rond Gast van het jaar Jack Wouterse. In zaal 1 draait Temmink: the ultimate Fight, in RE2 de korte film Zand en de televisiefilm Enigma en in RE3 staan Hotdog en Suzy Q gepland. In de Stadsschouwburg draait om 16.15 uur Lover of Loser die afgelopen dinsdag genoot van haar voorpremière. Om 20.30 gaat in diezelfde schouwburg Carmen van het Noorden feestelijk in première.

Voor de liefhebber van de wat oudere Nederlandse film kan men in bioscoop Movies terecht. In zaal 2 start om kwart voor twaalf de film Leedvermaak (1989) van Frans Weisz. Later op de dag, om respectievelijk 16.15 uur en 20.00 uur, vertoont men De minder gelukkige Terugkeer van Joszef Katús naar het land van Rembrandt (1966) en Dakota (1974) van regisseur Wim Verstappen.

Om 19.30 uur presenteert dichter Ingmar Heytze zijn favoriete Nederlandse film in het programma-onderdeel ‘De keuze van …’. Hij koos voor Sl8n8 van Frank van Geloven en Edwin Visser.

Film van de Dag

De minder gelukkige Terugkeer van Joszef Katús naar het land van Rembrandt

De eerste lange speelfilm van Wim Verstappen, tot op heden nimmer herhaald of op video of dvd uitgebracht. Op dit laatste medium verschijnt de film wel binnenkort, samen met Liefdesbekentenissen (1967) van Wim Verstappen. Joszef Katús (1966) werd voor een appel en een ei grotendeels improviserend gedraaid. De film was de eerste lange speelfilm van productie maatschappij Scorpio, van Wim Verstappen en Pim de la Parra. Tien jaar lang zouden ze de Nederlandse filmwereld in hun greep houden met films als Obsessions (1969) en Blue Movie (1971). Joszef Katús verhaalt over een jongeman van half-Hongaarse afkomst, die op 29 april 1966 in zijn geboorteland terugkeert. De film speelt zich af tegen de achtergrond van vier nationale gebeurtenissen – Koninginnedag, Dag van de Arbeid, Bevrijdingsdag en Dodenherdenking. Katús wordt gedurende zijn verblijf gevolgd door een vaag figuur. De pers reageerde lyrisch. B.J. Bertina sprak zelfs uit dat ‘de Nederlanse speelfilm gisteren opnieuw begon.’

Reacties zijn gesloten.