web analytics

De weekcijfers van week #45

Reacties zijn gesloten

Afgelopen donderdag was het zover; de nieuwe James Bond film, Quantum of Solace, ging in première. En wat men verwachtte gebeurde ook: met een imposante omzet van nagenoeg 2,2 miljoen euro in de eerste week (dik 330.000 bezoekers), laat Bond elke andere film en filmheld ver achter zich. Zelfs Sinterklaas kon hem niet stoppen, maar zag wel dat er nog steeds vier Nederlandse films in de top 7 staan.

 

Met name Bride Flight en Sinterklaas en het Geheim van het grote Boek blijven het goed doen. De eerste staat nog altijd stevig op plaats 2 – ondanks de stevige concurrentie van de nieuwe film van de Coen-brothers Burn after Reading. Met een te verwaarlozen verlies in omzet van 13,3%, wist de film nog altijd een kleine drie ton binnen te halen, waardoor de totale omzet op dit moment dik 1,6 miljoen bedraagt. Het bezoekersaantal nadert de 200.000 en met de kerstweken in aantocht lijkt ook Bride Flight verzekerd van een Platina Film. Sinterklaas bokste de afgelopen week moedig op tegen filmheld James Bond. Hij en zijn Pieten zagen hun film een plaatsje klimmen – naar de vierde stek – en noteerden eveneens dat de film, als enige film in de top 20, de omzet zag stijgen. Met een totale omzet van 1,1 miljoen euro, nadert ook deze prent de kaap van 200.000 bezoekers.

 

Anubis zakt twee plaatsen en staat nu op plaats 5. De 500.000ste bezoeker zal ongetwijfeld de komende week verwelkomd worden. Nog steeds staat men versteld van het succes van de film. Zelfs bij de distributeur Independent Films werd licht verbaasd gereageerd op het overweldigende succes. De laatste Nederlandse film in de top 20 van deze week betreft Radeloos, naar het boek van Carry Slee. De omzet liep met bijna 27% terug naar 97.026 euro en de film zakte van plaats 6 naar 7. Met een omzet van 1,8 miljoen euro doet de film het echter naar behoren.

 

Het lijkt er voorlopig op dat we deze vier producties nog een tijdje terug zullen vinden in de toplijst. Pas over twee weken mogen we weer een nieuwe Nederlandse film verwelkomen: het prachtige en meeslepende Oorlogswinter is dan aan de beurt om de bioscoopzalen te veroveren.