web analytics

De weekcijfers van week #47

Reacties zijn gesloten

In de laatste weken van oktober werd maarliefst zeventig procent van de omzet die de bioscopen genereerden veroorzaakt door de verkoop van kaartjes voor Nederlandse films. In deze laatste week van november zorgden vooral James Bond en onze dierenvrienden van Madagascar 2 voor hoge recettes, maar staan er nog altijd vier Nederlandse producties in de top 10.

 

Sinds lange tijd wordt de top 3 gedomineerd door films van buiten de landsgrenzen: naast de al eerder aangehaalde Madagascar 2 en Quantum of Solace wordt de top 3 gecomplementeerd door nieuwkomer Body of Lies, de film waarin Carice van Houtens personage jammerlijk sneuvelde in de eindmontage. Regisseur Ridley Scott heeft echter beloofd de verwijderde scènes toe te voegen aan de dvd, omdat hij Van Houten een ‘uitstekende actrice’ vindt. Samen brachten deze films zo’n 2,3 miljoen euro op, bijna 70% van de totale weekomzet.

 

Op plaats 4 en 5 vinden we respectievelijk Sinterklaas en het Geheim van het grote Boek en Bride Flight terug. Sinterklaas en zijn Pieten zetten de stijgende lijn van de afgelopen weken nog steeds voort, en met pakjesavond van volgende week in het vooruizticht, lijkt het einde nog niet in zicht. De film zal direct na volgend weekend wel flink terugvallen, maar kan – wanneer veel schoentjes gevuld gaan worden met een nationale bioscoopbon – nog in de buurt komen van de 400.000 bezoekers, een aantal dat garant staat voor een Platina Film Award. Bride Flight viel deze week terug van plek 2 naar 5, maar met een omzet van ruim 200.000 euro is de film nog steeds hard op weg om eveneens een Platina Film in ontvangst te mogen nemen. Ongetwijfeld zal de film in de kerstvakantie haar 400.000ste bezoeker mogen verwelkomen.

 

Twee jeugdfilms die de afgelopen weken de top van de lijst domineerden, Anubis en het Pad der zeven Zonden en Radeloos, vielen eveneens een stuk terug. Anubis zakte van plek 5 naar 7 en wist slechts 70.000 euro binnen te halen. De totale omzet bedraagt nu bijna 3,5 miljoen euro, wat gelijk staat aan ongeveer 600.000 bezoekers. Hoewel na de eerste weken optimistisch gedacht werd over een Diamanten Film (1.000.000 bezoekers), lijkt de film nagenoeg uitgeteld. Hoe dan ook blijft de prestatie verrassend. Radeloos zakte van de achtste naar de tiende plaats. Met een totale omzet van bijna twee miljoen euro en de kerstvakantie in het vooruitzicht, gloort ook hier nog enige hoop op een Platina Film, al zal dat nog een zeer zware klus worden.

 

Verrassend is de terugkeer van de uitstekende Vlaamse prent Aanrijding in Moscou. Op slechts tien prints haalde de film tot dusver ruim 125.000 euro op, een krappe 20.000 bezoekers. Gezien het feit dat het een Vlaamse productie betreft (die doorgaans niet tot nauwelijks bezocht worden door het Nederlandse publiek), de film een kleine release kende en zich beter in het filmhuis-circuit laat plaatsen dan in het blockbuster geweld, is deze prestatie erg knap.

 

Tot slot kijken we nog even vooruit naar de komende weken. Afgelopen donderdag ging Oorlogswinter, naar het boek van Jan Terlouw, in première. Deze prima film kende op de eerste dag een zeer goede start, en moest enkel Madagascar 2 en Quantum of Solace voor zich laten. Donderdag zal blijken of de film deze goede start heeft vast kunnen houden. Vanaf komende donderdag (4 december) draait tevens de Nederlandse documentaire Carmen meets Borat in een beperkt aantal bioscopen. Een week later gaat Wit Licht, de film met Marco Borsato in de hoofdrol, in première. Ik kan u alvast vertellen dat deze prent geen Borsato-show is zoals vele sceptici ons willen doen geloven, maar een aangrijpend, avontuurlijk en spannend drama over de vreselijke toestand van veel kinderen in Afrika.