web analytics

De weekcijfers van week #5

Reacties zijn gesloten

De voor dertien Oscars genomineerde film The curious Case of Benjamin Button opent ook in Nederland bijzonder sterk: met bijna 100.000 bezoekers in de eerste week staat de film stevig op de eerste plaats in de top 20 van best bezochte films van afgelopen week. Oorlogswinter zakt hierdoor van de vierde naar de vijfde plek, maar draait nog altijd stabiel mee in de top.

  

Met een omzet van 188.000 euro wist de film Australia (vierde plaats; 195.000 euro) nèt niet in te halen. De totale omzet van Oorlogswinter bedraagt nu 5.428.000 euro, wat gelijk staat aan zo’n 718.000 bezoekers. Een onverwachts groot succes. Wit Licht zakte deze week van de achtste naar de tiende plaats. De film bracht 86.500 euro op, wat de totale opbrengst op 2,1 miljoen brengt. Met 265.000 bezoekers tot nu toe blijft de film ver achter bij de verwachtingen.

 

In de onderste regionen van de lijst vinden we net als vorige week Bride Flight en Piet Piraat terug. Bride Flight, terug te vinden op de achttiende plaats, wist als enige film deze week een omzetstijging (+4,7%) te realiseren. In totaal kochten tot nu toe 343.000 mensen een kaartje.  Piet Piraat klom een plaatsje en staat nu negentiende. In zeven weken tijd trok de film slechts 55.000 bezoekers, al zal niemand bij Studio 100 daarom malen; de film kostte geen drol en met het succes van de serie rond de piraat en de andere producties van het productiehuis, zal een eventueel kleine verliespost makkelijk weggepoetst kunnen worden.

 

Nu de Nederlandse films die momenteel draaien hun beste tijd gehad lijken te hebben, is het wachten op de twee potentiële kassuccessen die binnenkort gaan draaien: de melige actiekomedie Spion van Oranje, te zien vanaf 5 februari, en de ‘kinderfilm’ Kikkerdril, welke 11 februari in première gaat. Krijgt de Nederlandse fimwereld er in de vorm van Spion van Oranje weer een kaskraker bij of luistert het publiek naar de ronduit negatieve kritieken in vrijwel elke krant en elk tijdschrift? Ik vrees het laatste, te meer omdat er ook genoeg op de film aan te merken valt en ze het waarschijnlijk niet moet hebben van positieve mond-tot-mond reclame. Wellicht dat Kikkerdril de jeugd en diens ouders net zo weet te bekoren als bijvoorbeeld Minoes en Het Paard van Sinterklaas, zodat het Nederlandse filmjaar niet al te desastreus van start gaat. De komende weken zullen het uitwijzen.

 

De top 10 van week #5:
1. The curious Case of Benjamin Button
2. Valkyrie
3. Yes Man
4. Australia
5. Oorlogswinter
6. Revolutionary Road
7. Gomorra
8. Madagascar 2
9. Seven Pounds
10. Wit Licht
(18. Bride Flight)
(19. Piet Piraat en het Zwaard van Zilvertand)