web analytics

Dirk Scheringa krijgt film

Reacties zijn gesloten

De filmrechten van het boek Dirk Scheringa, Verspeeld Krediet zijn verkocht aan producent Pupkin Film. Deze onthullende, ongeautoriseerde biografie van Dirk Scheringa, geschreven door journalist Frits Conijn, is eind november verschenen bij uitgeverij Business Contact in samenwerking met het Financieele Dagblad.

Pupkin Film maakte recent de tv-series Bellicher; De Macht van Meneer Miller en Feuten en de speelfilms Loft en TBS. De producent richt zich op film en tv-drama gebaseerd op de realiteit en vertelt verhalen met een grote emotionele impact. Dirk Scheringa, Verspeeld krediet past hier uitstekend in.

Producent Pieter Kuijpers: ‘Iedereen kent Dirk Scheringa en iedereen heeft een mening over hem. Hij is voor de één een volksheld en voor de ander een gehaaide boef. Die dubbelheid maakt hem zeer geschikt voor geweldig drama. Daarbij snijdt het verhaal over de opkomst en ondergang van een bank midden in het hart van deze tijd. DSB neemt daarin een unieke plek in: het is de volksbank die de luis in de pels was en tegen de haren van de gevestigde bankwereld instreek. Toen de concurrenten, die nota bene zelf met staatssteun overeind moesten worden gehouden, uiteindelijk de DSB konden redden, lichtten ze de volksbank -maar misschien meer nog Scheringa zelf- pootje. Want de Amerikaanse droom in de polder, dat gaat niet. Ook dat is een geweldig verhaal om te vertellen.’

Auteur Frits Conijn: ‘mijn boek laat het ware verhaal van de ondergang van DSB zien, hoe die ondergang onlosmakelijk verbonden is met het karakter en het levensverhaal van Scheringa. ’ik heb geprobeerd, bijvoorbeeld door veel informatie te verzamelen en heel veel mensen te spreken, dit verhaal op een beeldende manier te vertellen. Het lijkt me geweldig als het wordt verfilmd.’

Het verhaal van Dirk Scheringa leek een Amerikaanse droom te worden, tot DSB in 2009 de steun van de Nederlandsche Bank verloor. Dit boek is een zorgvuldige reconstructie van het fenomeen Scheringa. Wie is deze man? Wat drijft hem, wat zijn zijn doelen en gevoeligheden?