web analytics

Documentaire Frans Weisz in première op IDFA

Reacties zijn gesloten

Op het aankomende International Documentary Film Festival Amsterdam (16 t/m 27 november) beleeft LEVEN? OF THEATER? z’n wereldpremière. In zijn nieuwste documentaire geeft Frans Weisz een fascinerend beeld van het leven van Charlotte Salomon.

Leven? of Theater? Een zangspel – zo noemde de Duits-joodse kunstenares Charlotte Salomon haar uit meer dan zevenhonderd bladen bestaande, geschilderde levensverhaal, dat zij vlak voor haar deportatie in 1943 in bewaring gaf met de woorden “Bewaar dit goed, het is mijn hele leven!” Eerder was Charlotte, na de Kristallnacht door haar vader en stiefmoeder naar haar grootouders in Zuid-Frankrijk gestuurd. Hier was ze getuige van de zelfmoord van haar grootmoeder en werd haar verteld dat ook haar moeder in 1926 een eind aan haar leven maakte. Om niet waanzinnig te worden besluit ze ‘iets heel krankzinnig bijzonders’ te ondernemen, en maakt zij in achttien maanden van geconcentreerd werken Leven? of Theater? Niet veel later werd ze naar Auschwitz gedeporteerd, waar ze werd vermoord.

De Nederlandse regisseur Frans Weisz maakte in 1980 een speelfilm over haar leven en werk. Weisz kreeg destijds een nooit gepubliceerde brief onder ogen, die de rode draad vormt in deze documentaire over het leven van Salomon. De hoofdrolspeelster uit de speelfilm bezoekt de plaatsen waar Salomon haar levensverhaal schilderde. Fragmenten uit de speelfilm zijn versneden met zwart-wit familiefoto’s, beelden van haar werk en interviews met betrokkenen. Zij lezen voor het eerst de brief en geven hun reactie op een dramatische onthulling.

LEVEN? OF THEATER? gaat op zaterdag 19 november in wereldpremière op het IDFA en ligt als uitgave van ABC Cinemien – Homescreen vanaf april 2012 samen met de geremasterde versie van CHARLOTTE als exclusieve dubbel-dvd in de winkels.