web analytics

Documentaire over Otto Frank

Reacties zijn gesloten

De stem van actrice Carice van Houten is te horen in de film Otto Frank, de vader van Anne die donderdag in première gaat. Van Houten leest enkele fragmenten voor uit het dagboek van Anne Frank. Dat heeft regisseur David de Jongh zondag gezegd.

De documentaire is gemaakt ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van het Anne Frank Huis dit jaar en is 29 april op Nederland 2 te zien.

Het is voor het eerst dat er een documentaire is gemaakt over Otto Frank (1889-1980). Hij overleefde als enige van de acht onderduikers van het Achterhuis aan de Amsterdamse Prinsengracht het concentratiekamp. De film vertelt het hele levensverhaal van Otto Frank. Na zijn verblijf in Auschwitz keerde hij na een reis van zes maanden terug naar Amsterdam.

Nadat hij had gehoord dat zijn vrouw en twee dochters waren omgekomen, krijgt hij het dagboek van Anne in handen. Aanvankelijk had hij niet de kracht om het te lezen. Toen hij later enkele passages voorlas aan vrienden drongen die erop aan het dagboek te publiceren. Frank vond dit heel moeilijk, want veel bespiegelingen van Anne waren persoonlijk en waren vast niet voor publicatie.

De documentaire is onder meer gebaseerd op brieven van Otto Frank. Hoofdpersoon in de film is Eva Schloss, vriendin van Anne en de stiefdochter van Otto Frank. Ook andere familieleden en vrienden van Anne en Otto Frank komen aan het woord. Uit de film blijkt onder meer dat Frank zich ondanks alles toch altijd een Duitser is blijven voelen. ”Hij voelde zich meer Duitser dan jood”, aldus De Jongh.

Bron: ANP