web analytics

Dramaserie over Dries Riphagen

Reacties zijn gesloten

Pupkin Film en de VPRO werken aan een televisieserie over de historische figuur Dries Riphagen. De serie is gebaseerd op het boek Riphagen van Bart Middelburg en René ter Steege. De hoofdrol in de serie zal worden gespeeld door Jeroen van Koningsbrugge (Loft, Links). Het is de bedoeling dat de serie in 2013 op televisie te zien is.

Dries Riphagen, in de jaren dertig een leidende figuur in de Amsterdamse onderwereld, heeft in de Tweede Wereldoorlog volgens schattingen zeker tweehonderd mensen de dood ingejaagd. Hij is nooit berecht. Nadat hij in mei 1945 werd opgepakt, vluchtte hij in 1946 via Spanje naar Argentinië. In 1976 overleed Riphagen in Zwitserland.

Van Koningsbrugge is enthousiast over zijn rol: “Ik vind het een uitdaging om gestalte te geven aan een personage als Andries Riphagen. Het is wel spannend om een keer een door en door slecht iemand te spelen, ik denk dat veel mensen dit niet van mij zullen verwachten.”

Producent Pieter Kuijpers van Pupkin Film: “Als je alle Nederlandse film- en televisieproducties over de Tweede Wereldoorlog op een rijtje zet, lijkt het of we een land vol verzetshelden zijn. De realiteit is een stuk weerbarstiger. Nederland was wel degelijk een land vol antisemieten, collaborateurs en opportunisten. Een van de meest schrijnende voorbeelden hiervan was Andries Riphagen, de koning van de Amsterdamse onderwereld. Zelfs de Sicherheits Dienst wilde op een gegeven moment niet meer met ’m samenwerken. Hij was letterlijk fouter dan de Duitsers.”

3 gedachten over “Dramaserie over Dries Riphagen

  1. nederlandse penoze met zijn negotie
    ben benieuwd, klinkt veel belovend!

  2. Staat bij Pupkin nog steeds als zijnde ‘in ontwikkeling i.s.m. de VPRO’. Dat zal dit jaar dus sowieso niet meer gaan lukken. Hopelijk komt het er wel nog van.

Reacties zijn gesloten.