web analytics

Film over kamp Westerbork

Reacties zijn gesloten

Schrijver Edwin de Vries en regisseur Jean van de Velde werken aan een film over kamp Westerbork. Dat hebben zij woensdag gemeld. Het project heeft als werktitel Westerbork Blues. De Vries schrijft op dit moment het scenario. De producent is IDTV Film. Het is de bedoeling dat de film in 2012 in de bioscopen te zien is.

Westerbork Blues is het op waarheid gebaseerde verhaal van de jonge Joodse acteur Rob de Vries die verliefd wordt op een Joods meisje dat in de Tweede Wereldoorlog naar Westerbork wordt vervoerd. Met de hulp van vrienden uit het verzet weet De Vries met een vals persoonsbewijs aan boord van het posttreintje naar Westerbork te komen en het meisje uit het kamp weg te krijgen.

De leidraad voor het verhaal is echter het culturele leven tijdens de oorlog en in het kamp. De Vries speelde tijdens de Tweede Wereldoorlog in de Joodsche Schouwburg in Amsterdam en het meisje werkte in Westerbork bij het cabaret dat daar elke dinsdagavond, na het vertrekken van de trein richting Auschwitz, werd opgevoerd.

”In het kamp werd in die periode het meest hoogstaande cabaret van Nederland opgevoerd”, vertelt scenarist Edwin de Vries, zoon van het hoofdpersonage van Westerbork Blues. De kampcommandant was een groot liefhebber van cabaret. ”Al het Joodse toneel- en muziektalent zat in dat cabaret, inclusief grote Duits-Joodse acteurs die voor het uitbreken van de oorlog naar Nederland waren gevlucht.”

Het verhaal was eerder onderwerp voor een boek en een documentaire. De Duitsers gebruikten het kamp Westerbork in de Tweede Wereldoorlog als doorvoerkamp. Vanuit het Drentse dorp werden meer dan 100.000 Joden en verzetsmensen die waren opgepakt getransporteerd naar vernietigingskampen en werkkampen in Duitsland en Polen. Tegenwoordig doet het oude kampterrein dienst als herinneringscentrum.

Bron: ANP

2 gedachten over “Film over kamp Westerbork

  1. @Expertjan:

    Inderdaad! Dat dacht ik ook toen ik die titel las… Als de inhoud van het verhaal net zo beledigend is voor dit specifieke verleden als de titel, kan de film maar beter niet gedraaid worden.

Reacties zijn gesloten.