web analytics

‘Frankenstein’s Army’ in premiere tijdens IFFR

Reacties zijn gesloten

Op zaterdag 26 januari beleeft de langverwachte horrorfilm Frankenstein’s Army zijn wereldpremière op het International Film Festival Rotterdam. Nederlandse regisseur  Richard Raaphorst nam zijn prachtig vormgegeven Frankenstein’s Army op in Tsjechië. Rogier Samuels van het Nederlandse Unreal FX, die eerder aan The Hobbit werkte, verzorgt de spectaculaire special effects van de ‘zombots’. Tijdens de première zijn cast en crew aanwezig, zoals Hon Ping Tang (The Fifth Element), Mark Stevenson (The Last Horror Movie), Alexander Mercury (The Golden Compass) en Robert Gwilym (Escape from Sobibor).  Frankenstein’s Army is een coproductie van MPI/ Dark Sky Films (VS), XYZ Films (VS), Pellicola Films (Nederland) en uitvoerend producent Sirena Films (Tsjechië).

Richard Raaphorst maakte in 2006, toen vooral bekend als storyboard artist, twee korte horrorfilms over Nazizombies die Nederland binnenvielen. Deze films werden binnen korte tijd een internationale internetsensatie en Raaphorst trok veel aandacht met zijn prachtig vormgegeven creaturen (zombots) en special effects. Een gewenste speelfilm kwam niet van de grond, maar trok wel de aandacht van internationale filmmakers.  Met een ander verhaal, maar dezelfde bijzondere creaties en een budget, begon Raaphorst aan Frankenstein’s Army. Een film waarin hij de occulte obsessies van Adolf Hitler verbindt met het tijdloze verhaal van de doorgedraaide Dr. Frankenstein.

Raaphorst over Frankenstein’s Army: “Ik heb geprobeerd om ieder wezen in Frankenstein’s Army een eigen  karakter mee te geven dat ook duidelijk is af te lezen aan het uiterlijk Een ontwerp moet communiceren, anders worden het zielloze ontwerpen. In die zin heb ik eerder karakters vormgegeven in plaats van monsters.“

In de nadagen van de Tweede Wereldoorlog, volgt Frankenstein’s Army een bataljon van Russische soldaten die verdwaald zijn in Duits gebied. Wanneer ze op een doodstil, uitgestorven dorp stuiten, ontdekken ze het werk van een lugubere wetenschapper. Deze dokter Frankenstein voert experimenten uit waarbij hij mensen en metaal met elkaar versmelt. De soldaten moeten het opnemen tegen een geheel nieuwe vijand: een  onstuitbaar leger van zombiesoldaten. Zal het team dit – met steeds meer verdeeldheid onder hun slinkende gelederen – overleven?

Het scenario van Frankenstein’s Army  is geschreven door Chris W. Mitchell en Miguel Tejada-Flores, naar een idee van Tejada-Flores en Richard Raaphorst. Cameraman is de Nederlander Bart Beekman.

Hoofdrolspelers zijn Karel Roden (Hellboy), Joshua Sass, Luke Newberry, Alexander Mercury (The Golden Compass), Robert Gwilym (Escape from Sobibor),  Hon Ping Tang (The Fifth Element), Mark Stevenson (The Last Horror Movie) en Andrei Zayats, plus de Nederlandse acteurs Clemens Patijn en Valentine Berning.

Frankenstein’s Army heeft zijn marktpremière op de European Film Market (EFM) tijdens de komende Berlinale.