web analytics

Frankrijk goes Dutch

Reacties zijn gesloten

Dit najaar komen er in Frankrijk twee Nederlandse speelfilms uit op DVD. Hiernaast zijn er twee Nederlandse films te zien op Franse filmfestivals. 

De brief voor de koning van Pieter Verhoeff (Nynke), geproduceerd door Eyeworks Film & TV Drama, wordt op 5 oktober in Frankrijk uitgebracht op DVD door Swift Productions. De film werd bekroond op diverse internationale festivals, zoals het Chicago International Children’s Film Festival (eerste prijs van de kinderjury) en het Golden Elephant – International Children’s Film Festival van Hyderabad, India (beste film volgens de kinderjury).

Op 6 oktober is de Franse DVD release van Oorlogswinter van Martin Koolhoven, uitgebracht door BAC Vidéo. De film is geproduceerd door Isabella Films en Fu Works. In Nederland trok Oorlogswinter bijna een miljoen bezoekers en ook internationaal deed de film het goed, met commerciële releases in diverse landen (zoals de VS, Canada, Latijns-Amerika, China, Australië, Nieuw-Zeeland, Engeland, Frankrijk, Duitsland, Scandinavië en Oost-Europa). In 2010 stond de film op de Oscar-shortlist voor Beste Buitenlandse Film.

C’est déjà L’été van Martijn Maria Smits is geselecteerd voor het Parijse festival 19e Quinzaine du Cinéma francophone (11-21 oktober). De film is geproduceerd door De Productie en was begin dit jaar te zien in de VPRO Tiger Awards Competitie van het Internationale Film Festival Rotterdam. Momenteel is de film in de race voor een Gouden Kalf op het Nederlands Film Festival. Coach van Joram Lürsen zal worden vertoond op het filmfestival Regards sur le Cinéma du Monde, dat plaats vindt in Rouen (8-16 oktober). Coach is geproduceerd door Stormy Minutes Society en won eerder de Silver Screen Award op het Parijse 4 Screen European Film Festival.

Bron: EYE