Producent Stetz Film heeft de rechten gekocht van het veelgeprezen boek Geen cent spijt van oorlogsverslaggever en auteur Arnold Karskens. Het boek geeft een onthullend portret van Frans van Anraat, de eerste Nederlander die terecht heeft gestaan voor genocide. Scenarioschrijvers Hein Schütz en Alma Popeyus, bekend van onder andere de bekroonde TV-drama’s De Enclave, Offers en de VARA-serie Deadline werken aan het scenario. Beoogd regisseur is Arno Dierickx, onder andere bekend van VARA-dramaserie Deadline en de speelfilm Bloedbroeders. Stetz Film heeft het initiatief genomen om van dit waargebeurde verhaal een onthullende en spannende speelfilm voor televisie te maken. Beoogde uitzending is in het voorjaar van 2012.
Het boek Geen cent spijt (een uitspraak van Van Anraat), uitgegeven door J.M. Meulenhoff, beschrijft uitvoerig het opmerkelijke leven van de Nederlandse Ali Chemicali, Frans van Anraat. Deze Nederlandse zakenman leverde in de jaren tachtig duizenden tonnen grondstof voor gifgas aan Irak. Daarmee kon dictator Saddam Hoessein massaal mosterdgassen en zenuwgassen tegen burgers en militairen inzetten. Frans van Anraat is de enige Nederlander die ooit op de Most Wanted-lijst van de Amerikaanse FBI heeft gestaan. Hij onderhield nauwe contacten met het regime van Saddam Hoessein en hij zou een zeer belangrijke informant van de AIVD zijn geweest.
Karskens ontdekt hoe de oorlogsmisdadiger, gedreven door een onstilbare honger naar geld en vrouwen, via ingenieuze routes en nepbedrijven jarenlang de internationale exportverboden wist te omzeilen. Frans van Anraat is de eerste Nederlander ooit aangeklaagd voor genocide en de eerste Nederlander die na de Tweede Wereldoorlog is veroordeeld voor misdaden tegen de menselijkheid. In hoger beroep werd hij veroordeeld tot 17 jaar cel.
Stetz Film legt zich toe op het ontwikkelen en produceren van bijzondere films met een duidelijke signatuur die het gevolg is van eigenzinnige keuzes met betrekking tot thematiek, stijl en vertelwijze. Stetz Film stelt zich ten doel opvallende, intrigerende verhalen te vertellen over echte mensen die zich bewegen in een steeds sneller veranderende wereld. Toegankelijke films die de kijker persoonlijk raken, die ogen openen en die beklijven. Films ook, met maatschappelijke relevantie, geworteld in de hedendaagse, Nederlandse cultuur.
Arnold Karskens (1954) geniet bekendheid als een van Nederlands beste en meest volhardende oorlogsverslaggevers. Hij schrijft voor dagblad De Pers en levert regelmatig bijdragen aan Nederlandse en Vlaamse radio- en tv-zenders. Geen cent spijt is in 2006 bij uitgeverij J.M. Meulenhoff verschenen. Eerder verschenen van hem bij J.M. Meulenhoff Pleisters op de ogen, pleisters op de mond, Reizen langs de frontlijn, Onze man in Bagdad.
Bron: Filmpeople