web analytics

Gouden Film voor ‘Hoe duur was de Suiker’

Reacties zijn gesloten

Hoe duur was de Suiker, de openingsfilm van de 33e editie van het Nederlands Film Festival, heeft vandaag de status van Gouden Film behaald. Humberto Tan reikte de Gouden Film uit aan regisseur Jean van de Velde en actrices Yootha Wong-Loi-Sing en Genelva Krind. Al meer dan 100.000 bezoekers hebben sinds de release op donderdag 26 september het meeslepende drama in de bioscoop gezien. De Gouden Film werd uitgereikt namens het Nederlands Film Festival en het Nederlands Filmfonds.

hoeduurwasdesuiker

Hoe duur was de Suiker, gebaseerd op de succesvolle roman van Cynthia McLeod, is een historisch drama vol jonge steracteurs. Precies 150 jaar na de afschaffing van de slavernij in Suriname schitteren talenten als Gaite Jansen, Yootha Wong-Loi-Sing, Yannick van de Velde en Benja Bruijning in een meeslepend filmverhaal over twee jonge vrouwen in de toenmalige Nederlandse kolonie.

De film is een productie van Paul Voorthuysen (Mees Kees) en Richard Claus (De Heineken Ontvoering). Entertainment One Benelux verzorgt de bioscoopdistributie in Nederland.

De Gouden Film, Platina Film en Diamanten Film worden door het Nederlands Film Festival en het Nederlands Filmfonds toegekend wanneer er voor een Nederlandse film tijdens de roulatie respectievelijk 100.000, 400.000 en 1.000.000 bioscoopkaartjes zijn verkocht. De Kristallen Film wordt uitgereikt aan Nederlandse documentaires die 10.000 bioscoopbezoekers hebben getrokken. Bij de Gouden Film wordt tevens de Gouden Pen uitgereikt aan de betrokken scenarioschrijvers. De Gouden Pen is een initiatief van het Netwerk Scenarioschrijvers.

Met het behalen van de status van Gouden Film maakt Hoe duur was de Suiker kans op het Gouden Kalf voor de UPC Publieksprijs 2014. Films die voor deze prijs in aanmerking komen, zijn de films die de status van Gouden Film (100.000 betaalde bioscoopbezoeken) hebben behaald in de periode van 1 september 2013 tot 1 september 2014.

Hoe duur was de Suiker draait momenteel in 102 bioscoopzalen in Nederland.