web analytics

Gouden Film voor ‘Lucia de B.’

Reacties zijn gesloten

De film Lucia de B. van regisseur Paula van der Oest en producent Reinier Selen heeft de Gouden Film-status bereikt. Sinds de release op 3 april hebben al meer dan 100.000 mensen de film in de bioscoop bezocht. Tijs van Marle ontving tevens de Gouden Pen.

Lucia de B. vertelt het verhaal van de Haagse verpleegkundige Lucia de Berk, die jarenlang onterecht vastzat wegens verdenking van moord en doodslag. In de film volgen we haar voorafgaand aan haar arrestatie, de tijd in de gevangenis en haar gevecht tegen ‘het recht’. De hoofdrollen in de film worden gespeeld door Ariane Schluter, Sallie Harmsen, Barry Atsma, Annet Malherbe en Fedja van Huet.

Een gedachte over “Gouden Film voor ‘Lucia de B.’

  1. Lucia de B.” van Paula van der Oest is er kennelijk op gericht om sympathie en begrip te wekken voor de treurnis die een – uiteindelijk vrijgesproken – verdachte in een roemruchte strafzaak ondergaat. Daarin is de regisseuse, naar mijn mening, in hoge mate geslaagd. Minder geslaagd vind ik het dat de film – wellicht onbedoeld, of toch bewust? – de suggestie wekt geheel op waarheid te zijn gebaseerd. Ook als de film voorspiegelt dat de Officier van Justitie doelbewust ontlastend materiaal achterhoudt, als ook als nauw en dubieus te bestempelen contacten onderhoudt – en als het ware lijkt samen te spannen – met de ziekenhuisdirecteur, de deskundige en de leden van de Rechtbank. Juist op grond van deze onderdelen kan bij het – niet juridisch geschoolde en niet in de wereld van de rechterlijke macht en de advocatuur ingevoerde – publiek de indruk worden gewekt dat Vrouwe Justitia de waarheid niet zo nauw neemt en uitsluitend uit is op prestige en om te scoren, desnoods ten koste van de verdachte. Ronduit storend vond ik dat het hoger beroep door dezelfde Officier van Justitie wordt behandeld. Ook dat, als in hoger beroep uitspraak wordt gedaan, de deurwaarder roept “De rechtbank”, terwijl het beroep toch door een gerechtshof is behandeld. Kennelijk is er voor deze aspecten niet veel aan serieuze research gedaan. Enkele minpuntjes bij een overigens verder zeer boeiende film met een ronduit indrukwekkende vertolking door Ariane Schluter van de rol van Lucia de B.

Reacties zijn gesloten.