web analytics

Gouden Film voor ‘Mees Kees’

Reacties zijn gesloten

Vandaag verrasten hoofdrolspeler Willem Voogd (Mees Kees) en regisseur Barbara Bredero de jonge hoofdrolspeler Felix Osinga (Tobias) in zijn klas met een Gouden Film voor MEES KEES. Sinds de release op woensdag 3 oktober hebben meer dan 100.000 bezoekers MEES KEES, gebaseerd op de succesvolle boeken van Mirjam Oldenhave, in de bioscoop gezien. De Gouden Film is uitgereikt namens het Nederlands Film Festival en het Nederlands Filmfonds.

Voor Tobias komt Mees Kees, de nieuwe stagiair, precies op tijd. Door de juf werd hij vaak de klas uitgestuurd en kreeg hij vaak strafwerk. Raar, want Tobias is namelijk best slim, heel vrolijk en super grappig. Omdat Mees Kees stagiair is geeft hij heel anders les dan de juf. Zo mogen de leerlingen boterhammen eten in de klas in het kader van een voedselproject en zetten ze met rekenen de tafels op z’n kop. Al bloeit Tobias door de aanwezigheid van Mees Kees op, toch merkt hij dat er iets met Tobias is. Hij heeft bijvoorbeeld nooit brood bij zich. Dit komt omdat de vader van Tobias dee-oo-oo-dee is en zijn moeder de hele dag op bed ligt. Mees Kees ontfermt zich over Tobias; hij deelt zijn boterhammen met het heerlijke omeletje van zijn moeder met hem, neemt Tobias mee uit flipperen en laat hem gezellig ‘nablijven’. De strenge directrice Dreus vindt het echter maar niets…

Mees Kees wordt gespeeld door Willem Voogd (TIMBOEKTOE, SPANGAS). Felix Osinga vertolkt de rol van Tobias en Sanne Wallis de Vries ( KOEFNOEN, MOORDWIJVEN) die van directrice Dreus. Verdere rollen zijn onder meer voor Vivienne van den Assem (ZOOP, NICKELODEON), Brent Thomassen, Cas Jansen (ALL STARS, DE HEL VAN ’63), Hannah Hoekstra (HEMEL, MIXED-UP) en Peter Heerschop (NUHR, KOPSPIJKERS).

De film is gebaseerd op de succesvolle gelijknamige boeken van Mirjam Oldenhave waarvan meer dan 120.000 boeken zijn verkocht. De boeken zijn uitgegeven door Uitgeverij Ploegsma. In 2010 was MEES KEES het kinderboekenweekgeschenk, dat in een oplage van 500.000 exemplaren over de toonbank ging.

De regie is in handen van Barbara Bredero. Eerder regisseerde zij onder andere MORRISON KRIJGT EEN ZUSJE en FLOOR FABER. Het scenario is geschreven door Tijs van Marle (VAN GOD LOS) en de muziek is verzorgd door Tjeerd Oosterhuis. De film is geproduceerd door Paul Voorthuysen (BEATRIX, OEROEG, MIJN VADER WOONT IN RIO) in coproductie met de TROS en kwam mede tot stand met steun van het Nederlands Filmfonds.

De Gouden Film, Platina Film en Diamanten Film, worden door het Nederlands Film Festival en het Nederlands Filmfonds toegekend wanneer er voor een Nederlandse film tijdens de roulatie respectievelijk 100.000, 400.000 en 1.000.000 bioscoopkaartjes zijn verkocht. De Kristallen Film wordt uitgereikt aan Nederlandse documentaires die 10.000 bioscoopbezoekers hebben getrokken.

Entertainment One Benelux verzorgt de bioscoopdistributie. MEES KEES draait momenteel in 119 bioscoopzalen in Nederland.