web analytics

Hany Abu-Assad wint juryprijs in Cannes

Reacties zijn gesloten

De Nederlands-Palestijnse filmmaker Hany Abu-Assad heeft in Cannes een juryprijs gewonnen voor zijn film Omar. De thriller draaide in het programma-onderdeel Un Certain Regard.

De jury onder leiding van Thomas Vinterberg (Jagten) kende Abu-Assad, die eerder o.a. Het 14e Kippetje, Ford Transit en Paradise Now regisseerde, de speciale juryprijs van dit programma-onderdeel toe.

De film vertelt het verhaal van Omar. Omar is gewend om de bewakers van de scheidingsmuur tussen Israël en Palestina te ontwijken om zijn geheime liefde Nadia te bezoeken. Maar Palestina kent geen simpele liefde, noch een duidelijke oorlog. Aan de andere kant van de muur wordt de jonge bakker Omar een vrijheidsstrijder die de pijnlijke keuzes van het leven en zijn mannelijkheid onder ogen moet komen. Wanneer Omar gevangen genomen wordt na een dodelijk daad van verzet komt hij terecht in een kat-en-muisspel met de militaire politie.

Omar is de eerste film die volledig uit Palestina komt. Abu-Assad draaide de film met Palestijnse crewleden en financierde het project met alleen maar Palestijns geld. Of de film ook in Nederland gaat draaien, is nog niet bekend.