web analytics

Honderden filmmakers 48 uur actief in Rotterdam

Reacties zijn gesloten

Aan de eerste editie van het 48 Hour Film Project in Rotterdam nemen meer dan vierhonderd filmmakers deel. Tijdens het evenement dat van 24 t/m 26 augustus plaatsvindt, maken verschillende crews binnen 48 uur een korte bioscoopfilm. Het festival wordt jaarlijks in meer dan honderd steden ter wereld georganiseerd en komt voor het eerst naar Rotterdam.

Het 48 Hour Film Project betekent voor de filmmakers vooral een intensief en slapeloos weekend. Aan het begin van de 48 uur ontvangen zij vier verplichte ingrediënten voor hun film: een genre, een personage, een voorwerp en een zin. Het is vervolgens aan hen om in twee dagen een script te bedenken, alle beelden te maken en de montage af te ronden.

De films worden beoordeeld door een professionele vakjury, die bestaat uit actrice Miryanna van Reeden, filmjournalist Ab Zagt en producer Richard Schut. Op 28 en 29 augustus zijn alle films te bekijken in gebouw ‘De Machinist’. De winnaar van het 48 Hour Film Project in Rotterdam neemt bovendien deel aan de internationale finale in Hollywood en maakt kans op vertoning tijdens het prestigieuze filmfestival in Cannes.

Organisator Hans Groenendijk (31) is blij verrast door het succes van zijn initiatief. ,,Meer dan dertig teams hebben zich al aangemeld en dat betekent dat zeker vierhonderd filmmakers aan de slag gaan”, vertelt hij. ,,Ons initiatief wordt breed gedragen in de stad. Waar we ook komen, de reacties zijn enthousiast. Van RTV Rijnmond tot Rotterdam Marketing en van filmmakers tot begunstigers. Ontzettend leuk.”

Groenendijk haalt het festival naar Rotterdam als positief signaal in lastige tijden. ,,Het filmfonds verdwijnt, het klimaat verandert en filmmakers trekken uit de stad. Dat is zonde, want er is hard gewerkt om een Rotterdamse industrie van de grond te krijgen. We moeten het dus zelf gaan doen.” Voor deelname aan het 48 Hour Film Project mogen acteurs en makers niet betaald krijgen. Organisator Groenendijk: ,,Het betekent dat iedereen uit enthousiasme aan de slag gaat en zonder financiën dus toch een mooie film maakt.”

Gebouw ‘De Machinist’ op Coolhaveneiland is de uitvalsbasis voor het filmfestival. Hier vinden de briefing, het inleveren van de films, de vertoningen en de uitreiking van de prijzen plaats. RTV Rijnmond en DNAMC zenden alle films uit via hun televisiekanaal en de inzendingen zullen ook tijdens 24 Uur Cultuur te zien zijn in De Machinist.

Het festival wordt mede mogelijk gemaakt door het Cultuurfonds Coolhaveneiland, aangedreven door de Deelgemeente Delfshaven, Dienst Kunst en Cultuur en Woonbron.