web analytics

Jean van de Velde voorzitter netwerk scenarioschrijvers

Reacties zijn gesloten

Jean van de Velde is als nieuwe voorzitter toegetreden tot het bestuur van het Netwerk Scenarioschrijvers, de belangenorganisatie van scenaristen.

Van de Velde (scenarist van -onder veel meer- Van Geluk Gesproken, Oeroeg, De Kleine Blonde Dood, All Stars, Lek, Wit Licht) voelt zich in de eerste plaats schrijver: ‘de mijnwerkers van de film die het goud naar boven delven (waarna anderen er fragiele juweeltjes van kunnen maken, of pronkerige Rolexen)’.

Als een van de eerste intendanten van het Filmfonds (scriptontwikkeling van kansrijke projecten) droeg hij ook bij aan de talentontwikkeling van andere schrijvers. Bij het publiek geniet hij meer bekendheid als regisseur van o.a. De Verwording Van Herman Dürer, De Kleine Blonde Dood, All Stars, Lek, Wild Romance, Wit Licht. Momenteel werkt hij aan de verfilming van All Stars 2 Old Stars, eveneens door hemzelf geschreven.

In deze voor makers barre tijden, met zowel de dreiging van buitenproportionele bezuinigingen als de zorgwekkende ontwikkelingen binnen het auteursrecht, is het Netwerk extra verheugd met zijn komst. Het bestuur is ervan overtuigd dat Van de Velde, als een ‘icoon’ van de Nederlandse film, niet alleen een grote toegevoegde waarde zal vormen voor scenarioschrijvers, maar voor alle makers, en daarmee voor de Nederlandse film in zijn geheel.

Jean van de Velde: “Bij het gevecht om de hele filmsector gezond en productief te houden, moeten we elkaar blijven stimuleren. De scenarioschrijvers hebben hierin een belangrijke rol, want zonder hun eerste letters op het papier komen de raderen van de filmindustrie niet in beweging.”

Het Netwerk Scenarioschrijvers is een afdeling van de Vereniging van Schrijvers en Vertalers en telt 220 leden en 156 aspirantleden.

Bron: Dutch Directors Guild