web analytics

Joram Lürsen maakt ‘Publieke Werken’

Reacties zijn gesloten

De makers van Alles is LiefdeAlles is Familie en In Oranje gaan het historische drama Publieke Werken van Thomas Rosenboom verfilmen. In de jaarlijkse samenwerking Telescoop hebben NPO, het CoBO en het Nederlands Filmfonds de speelfilm Publieke Werken geselecteerd. De film ontvangt een realiseringsbijdrage van 1,8 miljoen euro. Publieke Werken zal geregisseerd worden door Joram Lürsen (Alles is Liefde, Alles is Familie, In Oranje) en het scenario is geschreven door Frank Ketelaar(Overspel, Vuurzee, In Oranje). In eerste instantie zou Theu Boermans het boek verfilmen, Lürsen neemt het stokje nu van hem over.

1888: Een huiseigenaar ruikt het grote geld als zijn pand, tegenover het pas gebouwde Centraal Station in Amsterdam, moet wijken voor het geplande Victoria Hotel. Zijn neef, apotheker te Hoogeveen, wil een groep arme turfstekers helpen. De twee beramen een plan dat alles zal regelen, met tragische gevolgen.

Publieke Werken is gebaseerd op de gelijknamige roman van Thomas Rosenboom, waarvoor hij in 2000 de Libris Literatuur Prijs won. Inmiddels zijn er al meer dan 400.000 exemplaren van het boek verkocht.

De film wordt geproduceerd door Topkapi Films, in samenwerking met Wild Bunch, Uitgeverij Querido en de VPRO. Coproducenten van de film zijn Menuet (België) en Zentropa Berlin (Duitsland). Distributeur Wild Bunch bracht eerder in samenwerking met Topkapi Films en Menuet de films De Helaasheid der Dingen en The Broken Circle Breakdown (Felix van Groeningen) uit, en in samenwerking met Zentropa bracht Wild Bunch de arthousehits Melancholia (Lars von Trier) en Jagten (Thomas Vinterberg) uit.

Overige coproducenten van Publieke Werken zijn Apple Film Production (Polen) en I’m Film (Hongarije).

Wild Bunch brengt de film in het najaar van 2015 uit in de Nederlandse bioscopen.