web analytics

‘Kauwboy’ genomineerd voor Europese filmprijs

Reacties zijn gesloten

De jeugdfilm Kauwboy is genomineerd voor een Europese filmprijs. Samen met het Belgische Blue Bird en de Frans-Zwitserse coproductie Sister dingt de film mee naar de eerste European Film Academy’s Young Audience Award, een prijs voor de beste Europese jeugdfilm.

Op de Young European Audience Film Day op zondag 10 juni worden de drie films in zes Europese landen aan een jong publiek (10 – 13 jaar) vertoond. In Nederland zal dit gebeuren in EYE, Amsterdam. Direct na de vertoning van de drie films zullen de aanwezige kinderen in Amsterdam, Belgrado, Kopenhagen, Erfurt, Norrköping en Turijn de winnaar bepalen. In Erfurt (Duitsland) zal de Award dezelfde dag gepresenteerd worden.

Het bijzondere initiatief ter gelegenheid van de 25e European Film Awards vindt plaats in samenwerking met de volgende zes partners: EYE Film Instituut Nederland, Film Center Serbia (Servië), Danish Film Institute (Denemarken), Deutsche Kindermedienstiftung Goldener Spatz (Duitsland), Swedish Film Institute (Zweden) en Museo Nazionale del Cinema (Italië).

Kauwboy blijft sinds de Nederlandse release op 18 april niet onopgemerkt. Na de wereldpremière op het Internationale Film Festival in Berlijn waarmee de film bekroond werd met twee belangrijke juryprijzen voor beste jeugd- en debuutfilm, heeft Kauwboy ook op festivals in Frankrijk en Argentinië diverse prijzen in de wacht gesleept.

Kauwboy is een Waterland Film die door Benelux Film Distributors in de bioscopen is uitgebracht. Momenteel is de film te zien in 19 bioscoopzalen.

De drie films zijn geselecteerd door een commissie bestaande uit Florence Dupont, artistiek directeur van het Sancy Film Festival for Young People (Frankrijk), Jerzy Moszkowicz, directeur van het International Young Audience Film Festival Ale Kino (Polen) en Maryanne Redpath, regisseur van de Generation section van het Berlin International Film Festival (Duitsland).

Tijdens het Kristiansand International Children’s Film Festival in Noorwegen, brachten ze het volgende naar buiten:

Het was bijzonder om deel uit te maken van deze commissie en de films te mogen nomineren voor de eerste European Young Audience Award. Mede door de enorme diversiteit van de ingezonden films – zowel voor wat betreft de vorm, de inhoud als de beoogde doelgroep – hebben we veel discussies gevoerd. Uiteindelijk hebben we drie films geselecteerd die kinderen tussen de 10-13 jaar zullen aanspreken, maar voor een veel groter publiek gemaakt zijn. We feliciteren de makers van de genomineerde films en hopen dat het publiek in de zes deelnemende steden die als jury optreedt, geniet van deze keuze.

Zie voor meer informatie over de genomineerde films en de zes steden die meedoen aan de verkiezing van de EFA Young Audience Award   www.europeanfilmawards.eu