web analytics

Koningin opent nieuwe gebouw EYE

Reacties zijn gesloten

Hare Majesteit de Koningin der Nederlanden opent woensdagavond 4 april EYE, het nieuwe filmmuseum aan het IJ te Amsterdam. Bij de opening zijn hoogwaardigheidsbekleders en bekende gezichten uit de Nederlandse filmwereld aanwezig. Vanaf donderdag 5 april 2012 zijn de deuren open voor publiek.

Hare Majesteit verricht samen met de directeur van EYE, mevrouw Sandra den Hamer, de officiële openingshandeling. Daarna bezoekt de koningin de openingstentoonstelling Found Footage: Cinema Exposed, waarin filmmakers en kunstenaars nieuwe werken creëren door gebruik te maken van gevonden bewegend beeld.

Tijdens de officiële opening van EYE zijn bekende gezichten uit de Nederlandse filmwereld aanwezig. Ook directeuren van (inter)nationale culturele instellingen, festivals en musea en lokale, regionale en nationale politici zijn genodigd.

Het ontwerp van het nieuwe onderkomen van EYE is van de hand van het Weense bureau Delugan Meissl Associated Architects, dat eerder tekende voor het Porsche Museum in Stuttgart. De nieuwe behuizing van EYE telt vier filmzalen (640 stoelen), een tentoonstellingsruimte van 1200 m², de interactieve ‘basement’, de museumwinkel en het café-restaurant.

EYE is het enige museum in Nederland dat zich exclusief richt op film en bewegend beeld. EYE toont film als kunst, vermaak, cultureel erfgoed en informatiedrager. Met een scherp oog voor actuele, historische en artistieke ontwikkelingen worden tentoonstellingen met omlijstende filmprogramma’s samengesteld. Speciale aandacht gaat ook uit naar de jeugd: behalve vertoningen van kinder- en familiefilms verzorgt EYE educatieve programma’s en activiteiten voor jongeren en volwassenen.