web analytics

Korte film ‘Orde’ naar Kosovo

Reacties zijn gesloten

De korte film Orde van Niels Bourgonje, met in de hoofdrol Micha Hulshof en verder met o.a. Leny Breederveld en Nico de Vries, is geselecteerd voor de competitie van de 4e editie van het Internationale Korte Film Festival van Kosovo. De film maakt onder meer kans op de Grand Prix, de prijs voor de beste korte film van het festival, als mede de prijzen voor beste acteur en scenario. Het festival vindt plaats van 1 t/m 5 september.

Orde werd eerder al voor tal van internationale festivals geselecteerd, waaronder de Court Metrage (Short Film Corner) van het 50ste Cannes International Film Festival, dat in 2012 plaatsvond.

Orde gaat over Bas, die als leraar aan een middelbare school alles onder controle heeft. Als zijn vader een beroerte krijgt dreigt zijn leven uit balans te raken. Zijn eerste reactie is om niet teveel emotioneel betrokken te raken. Maar als er spanningen komen in zijn klas en een van leerlingen hem met zijn mobiele telefoon begint te filmen, begint hij langzaam de greep op zijn klas en zijn leven kwijt te raken.

Regisseur Niels Bourgonje, die eerder voor het productieteam van de speelfilm The Devil’s Double werkte en zelf de meermaals bekroonde film Brand regisseerde, maakte Orde om meer aandacht te vragen voor het probleem ‘agressie in de klas’ waar veel scholen heden ten dage mee te maken krijgen.

Quote Niels Bourgonje: “Ik vond het interessant hoe drastisch de leraar – leerling dynamiek veranderd is sinds de introductie van de mobiele telefoon. Respect voor de leraar is minder vanzelfsprekend dan vroeger. Vooral nu leraren gemiddeld veel jonger zijn. Door juist het perspectief van de leraar te gebruiken hoop ik de kijker tot nadenken te stemmen over de groeiende druk in het onderwijs.”

Hoofdrolspeler Micha Hulshof speelde o.a. rollen in bioscoopfilms als Dunya & Desie van Dana Nechushtan, Bride Flight en De Storm van Ben Sombogaart, Sonny Boy van Maria Peters, Mijn Opa De Bankrover van Ineke Houtman en Doodslag van Pieter Kuijpers.

Voor zijn rol in Martin Koolhoven’s Het Schnitzelparadijs (2005) won Micha op het Amerikaanse HBO Comedy arts Festival in Aspen de prijs voor ‘Beste Performance in een Buitenlandse Film’. Eerder ontving hij voor dezelfde rol al een Gouden Kalf, samen met de rest van het keukenpersoneel uit de film.