web analytics

Marieke van der Pol schrijft scenario ‘Bankier van het Verzet’

Reacties zijn gesloten

Producenten Sytze van der Laan en Alain de Levita (NL Film) gaan voor de speelfilm Bankier van het Verzet een samenwerking aan met scenariste Marieke van der Pol (o.a. De Tweeling, Bride Flight en Alles Stroomt). Van der Pol zal het scenario schrijven voor de film over het leven van de Zaanse bankier Walraven (Wally) van Hall, die vanwege de oprichting van een ondergrondse bank in de Tweede Wereldoorlog bekend werd als ‘de bankier van het verzet’. Het verhaal van Van Hall is één van de meest indrukwekkende verzetsverhalen uit die periode. De opnamen van Bankier van het Verzet zijn gepland voor de winter van 2013.

Producenten Sytze van der Laan & Alain de Levita: “Marieke heeft een groot talent om historische thema’s emotioneel en actueel te vertellen. Daarnaast heeft ze een zeer persoonlijke stem. Voor ons is zij daarom de ideale schrijfster om dit bijzondere, nooit eerder vertelde verhaal over het Nederlands verzet te vertellen.”

Marieke van der Pol: ”Het is een fantastische uitdaging om dit verhaal te mogen vertellen.  Een man die d.m.v. de grootste bankfraude uit de Nederlandse geschiedenis zijn geluk en zelfs zijn leven op het spel zet, binnen de arena van de Tweede Wereldoorlog. Daar zit een ijzersterke film in.”

In Bankier van het Verzet staat de Zaanse bankier Walraven van Hall (1906-1945) centraal. Samen met zijn broer Gijs van Hall (de latere burgemeester van Amsterdam)  bouwde hij vanaf 1942 een organisatie op die verzetsactiviteiten financieel ondersteunde.  Toen de financieringsbehoefte van het verzet snel toenam, bedachten Walraven en zijn broer een wereldwijd unieke methode om de, door Duitsers geleide, Nederlandse bank voor 50 miljoen gulden op te lichten. Hierbij kregen zij steun van enkele handelsbanken. Van Hall slaagde er door dit bedrog en door grootscheepse onderhandse leningen in om in totaal ruim 106 miljoen gulden (tegenwoordig meer dan een half miljard euro) bij elkaar te krijgen. Met dit geld werd het merendeel van de illegale activiteiten van het Nederlandse verzet  gefinancierd. Walraven wordt in januari 1945 na verraad in eigen kring opgepakt en een maand later vermoord.

Scenariste en actrice Marieke van der Pol studeerde tussen 1975 en 1979 aan de Toneelschool van Amsterdam. Bij het grote publiek werd zij vooral bekend door haar rol als Simone Bol-Buys in de populaire comedyserie ‘Oppassen!!!’ Inmiddels houdt Van der Pol zich alweer een geruim aantal jaren bezig met het schrijven van filmscenario’s. Voor haar scenario De Tweeling werd zij in 2003 genomineerd voor een Gouden Kalf. De film won datzelfde jaar een Gouden Kalf voor Beste Film en ontving in 2004 een Oscar nominatie voor Best Foreign Film.  Ook schreef zij het scenario voor de succesvolle film Bride Flight en schreef zij de gelijknamige roman. Onlangs verscheen haar nieuwste roman ‘Voetlicht’ (Arbeiderspers).

Bankier van het Verzet wordt geproduceerd door NL Film.