web analytics

Marnie Blok wint Visser-Neerlandiaprijs voor scenario ‘Nadra’

Reacties zijn gesloten

Scenarioschrijfster Marnie Blok [Taped, Jackie, De gelukkige Huisvrouw] heeft afgelopen vrijdag de Visser-Neerlandiaprijs 2012 gewonnen voor het scenario Nadra. Een verhaal over de uit Bergen op Zoom afkomstige Bertha Hertogh – alias Nadra – die na vijfentwintig jaar slachtoffer te zijn geweest van de leugens en laffe keuzes van haar moeder, en een speelbal te zijn geweest van een politieke strijd tussen de Moslims en Christenen, het heft eindelijk in eigen handen neemt.

Juryleden Hans Beerekamp, Hilde de Laere, Jean-Claude Van Rijckeghem, Digna Sinke en Jan Verheyen zeggen over het scenario Nadra het volgende: Nadra is een meeslepend verhaal dat zich afspeelt in de nasleep van de dekolonisatie van Nederlands-Indië, met een hedendaagse resonantie. Goed gedocumenteerde reconstructie van waar gebeurd incident in 1950 over indo-meisje als moslimbruid, wordt een metafoor van angst en onbegrip voor
assimilatie. Kan leiden tot grote publieksfilm als katalysator van nooit goed afgehechte wonden: in Nederland en België wordt reikhalzend uitgekeken naar grote speelfilms over het voor alle partijen pijnlijk en onhandig verlopen afscheid van respectievelijk Nederlands-Indië en Congo.

Nadra is gekozen uit 44 inzendingen die anoniem aan de jury zijn voorgelegd. In de eerste ronde zijn alle scenario’s door de juryvoorzitter en 3 juryleden gelezen. Na deze eerste selectieronde heeft de jury een lijst van tien kanshebbers gemaakt die door alle juryleden zijn gelezen en op het juryberaad zijn besproken. Hieruit heeft de jury drie genomineerden gekozen en na rijp beraad en beoordeling van plus- en minpunten van de drie genomineerde scenario’s heeft de jury Nadra als winnaar gekozen.

De regie van de film Nadra is in handen van Ben Sombogaart [De Tweeling; Bride Flight; De Storm] en wordt geproduceerd door Anton Smit [Cloaca; Bride Flight; De Tweeling] en San Fu Maltha [Süskind; Alles is Liefde;
Zwartboek]. Fu Works produceert Nadra in coproductie met Monsoon Pictures in Singapore.