web analytics

Nederland krijgt eigen musketierfilm

Reacties zijn gesloten

Het waargebeurde verhaal van de bekende en in Nederland omgekomen vierde Musketier d’Artagnan, wordt gebruikt als basis voor de nieuwe spannende jeugdfilm ‘Het Zwaard Van D’Artagnan’. Producenten Elbe Stevens en Patrick Oliemeulen van Lake Productions en Harro van Staverden en David Jan Bijker van Bijker Film en TV hebben hiertoe de handen ineen geslagen. Het scenario wordt geschreven door Tijs van Marle, dit jaar nog genomineerd voor een Gouden Kalf voor zijn film ‘Bon Voyage’.

In ‘Het Zwaard Van D’Artagnan’ staan vier tieners centraal die op zoek gaan naar het nooit teruggevonden lichaam van de vierde en tevens bekendste musketier D’Artagnan. Tijdens hun zoektocht stuiten ze op een genootschap dat een mysterieus geheim met zich meedraagt. De zoektocht blijkt een gevaarlijke en riskante onderneming die hen langs bijzondere en historische plekken in Zuid Limburg voert. Om te overleven moeten de tieners een beroep doen op de zo kenmerkende eigenschappen waar D’Artagnan voor stond: Moed, Flair, Loyaliteit, Eerlijkheid, Trouw en Doorzettingsvermogen.

Musketier D’Artagnan behoorde tot de persoonlijke garde van de Franse koning Lodewijk XIV en leidde met groot succes vele uiterst geheime operaties in opdracht van de koning. D’Artagnan stierf 25 juni 1673 op het slagveld tijdens het Beleg van Maastricht in Nederland. Zijn lichaam en persoonlijke bezittingen zijn nooit teruggevonden. Zijn door Alexander Dumas geromantiseerde personage speelt de hoofdrol in de nieuwe 3D verfilming ‘The Three Musketeers’, die op dit moment wereldwijd succesvol draait in de bioscopen.

‘Het Zwaard Van D’Artagnan’ wordt geheel in Limburg opgenomen en sluit hiermee nauw aan bij het Limburgse initiatief ‘Cinesud’ (www.cinesud.nl), een stichting ter bevordering van het film- en televisieklimaat in Limburg en omliggende regio’s.

Productiehuis Bijker nam al eerder producties in Limburg op, waaronder de spannende historische jeugdserie ‘Tien torens diep’ (AVRO en L1). Momenteel verfilmt Bijker ‘Achtste-groepers huilen niet’ van de Limburgse kinderboekenschrijver Jacques Vriens. Productiehuis Lake Productions, nauw betrokken bij de oprichting van ‘Cinesud’, produceerde dit jaar de groots opgezette korte film ‘Anatole’ met Derek de Lint in de hoofdrol.

Het Zwaard Van D’Artagnan zal in 2013 te zien zijn in de Nederlandse bioscopen.